Mainos

Vauraat Lombardia ja Veneto äänestivät laajemman itsehallinnon puolesta

Italiassa vauraat Lombardian ja Veneton alueet ovat äänestäneet ylivoimaisesti laajemman itsehallinnon puolesta, kertovat viranomaiset.

Venetossa äänestysaktiivisuus oli arvion mukaan 57–61 prosenttia ja Lombardiassa 40. Eilen alueilla käydyt kansanäänestykset ovat neuvoa-antavia, ja niiden paino-arvoon vaikuttaa äänestysaktiivisuus.

Venetossa äänestysaktiivisuuden oli ylitettävä 50 prosenttia, jotta tulosta pidetään pätevänä. Lombardiassa vastaavaa vaatimusta ei ollut, mutta siellä äänestysvilkkaus vaikuttaa siihen, miten painavasti alueen johto pystyy ajamaan itsehallinnon lisäämistä.

Sekä Veneton että Lombardian aluejohtajien mukaan äänestäneistä yli 90 prosenttia tuki laajempaa itsehallintoa. Laajempi itsehallinto sai hieman enemmän kannatusta Venetossa kuin Lombardiassa.

Tuloksien julkistaminen viivästyi hieman hakkerihyökkäyksen takia.

Yksityiskohtaisia ehdotuksia pian

Veneton aluejohtaja Luca Zaia toivotti tuloksen tervetulleeksi.

–  Äänestys on osoittanut, että Venetossa ei ole "itsehallintopuoluetta", vaan kaikki ihmiset tukevat tätä ajatusta, Zaia sanoi.

Zaian mukaan alueen pyrkimykset vahvempaan itsehallintoon eivät kuitenkaan ole verrattavissa Kataloniaan, jonka itsenäistymispyrkimykset ovat laukaisseet poliittisen kriisin Espanjassa.

Lombardian aluejohtaja Roberto Maroni sanoi puolestaan, että hän aikoo esittää yksityiskohtaisia ehdotuksia laajempaan itsehallintoon liittyen kahden viikon sisällä, jotta niitä ehditään harkita ennen toukokuun parlamenttivaaleja.

Pohjois-Italian Lombardiassa ja Venetossa asuu noin neljännes Italian väestöstä. Kumpikin alue on Italian valtiontalouden nettomaksajia. Lombardian keskuspaikka on Milano ja Veneton Venetsia.

Määräysvallan lisääminen vaatii pitkiä neuvotteluja

Kumpikin alueista haluaisi pitää itsellään nykyistä enemmän verotuloja. Alueiden johtajat haluavat myös saada lisää sananvaltaa infrastruktuuri-, ympäristö-, terveys- ja koulutuskysymyksissä. Asialistalla ovat myös turvallisuus ja maahanmuutto.

Kummankin alueen johtajat edustavat oikeistolaista Pohjoisen Liittoa, joka ajaa alueille suurempaa itsehallintoa. Sen lisäämistä kannattavat myös useimmat oikeisto- ja vasemmistokeskustalaiset ryhmät.

Alueiden määräysvallan lisääminen vaatii pitkällisiä neuvotteluja keskushallinnon kanssa.

Lombardian ja Veneton äänestysten tuloksia on pidetty kiinnostavana pelkästään jo siksi, että ne saattavat toimia domino-palikan tavoin. Vastaavasta äänestyksestä keskustellaan nimittäin myös Ligurian alueella, jolla sijaitsee Italian Riviera.

Taloustieteilijä Lorenzo Codogno sanoi uutistoimisto AFP:n mukaan viikonloppuna, että äänestykset saattavat avata todellisen Pandoran lippaan, vaikka Italian yhtenäisyys ei olekaan vaarassa.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.