Väsyttääkö töissä iltapäivisin? Kokeile herkullista aivoruokaa

Iltapäivän tympeä olo työpaikalla ei välttämättä johdu ikävistä työtehtävistä, vaan yksinkertaisesti alhaisesta verensokerista.

Keskittyminen herpaantuu, unohdat, mitä pitikään seuraavaksi tehdä ja kaikki ärsyttää. Tämä on melko tuttu tunne monelle työläiselle aamupäivän kääntyessä kohti iltapäivää. Moni havahtuu verensokerin laskun aiheuttamaan näläntunteeseen vasta, kun kädet jo tärisevät ja päässä huippaa.

Väsymys ja ärtyneisyys ovat estettävissä välipalalla, joka kannattaa koostaa erityisesti aivoille tarpeellisista ravintoaineista.

– Hyvä perusohje on, että jotain pitää syödä aina kolmen tunnin välein, jotta verensokeri pysyy tasaisena. Vaikka ei tekisikään kovin fyysistä työtä, aivot tarvitsevat ravintoa pitkin päivää, ohjeistaa superruoka-asiantuntija Sami Sundvik CocoVilta.

Aivot muodostuvat pääasiassa rasvasta, joten syömällämme rasvalla on suuri merkitys aivotoimintaamme. Erityisen hyvää aivoruokaa ovat paljon hyvälaatuisia rasvoja sisältävät pähkinät, mantelit ja raakasuklaa.

– Raakakaakao sisältää myös runsaasti mielialaamme kohottavia välittäjäaineita, joten se toimii ehdottomasti terveellisenä piristeenä työpäivän aikana, Sundvik kertoo.

Hyvä välipala syntyy helposti

Harvalla on aamuisin aikaa valmistaa töihin monipuolista välipalaa tai edes kuoria porkkanaa valmiiksi. Ravitsevan välipalan ei tarvitsekaan olla kovin monimutkainen, kunhan siitä saa tarpeeksi hyviä rasvoja, vitamiineja ja kuituja. Esimerkiksi valmiina saatavista pähkinä- ja kuivamarjasekoituksista saa oivan aterian, kun mukaan nappaa vielä jonkin tuoreen hedelmän.

– Piirakat ja muut paljon hiilihydraatteja sisältävät ruoat eivät ole kaikkein ravitsevimpia. Ne nostavat verensokerin nopeasti, mutta laskevat sen myös vauhdilla, jolloin välipala pahimmillaan väsyttää enemmän kuin piristää, Sundvik muistuttaa.

Muista kahvin lisäksi vesi

Väsynyt olo töissä johtuu usein myös liian vähäisestä vedenjuonnista. Työpöydälle kannattaakin jo aamulla ottaa kahvikupin tai teen kaveriksi pullollinen vettä. Kevyessä toimistotyössä riittää, kun muistaa juoda 2-3 litraa vettä päivän aikana.

– Ja kahvin määrä kannattaa pitää maltillisena. Vaikka kahvi ei suoranaisesti nesteenpoistaja olekaan, ei liiallinen kahvinjuonti kuitenkaan terveyttä edistä. Pari kuppia laadukasta kahvia päivässä on sopiva määrä, Sundvik ohjeistaa.

Herkullista aivoruokaa: Pirteä marjavälipala

1 banaani tai omena
2 dl marjoja
2 rkl kaurahiutaleita
2 rkl pähkinä- tai kuivamarjasekoitusta
2 rkl kaakaonibsejä
1 rkl hunajaa
ripaus kanelia

Täytä eväsrasiasi värikkäillä marjoilla ja viipaloiduilla hedelmillä. Lisää muut ainekset joukkoon. Päälle voit lisätä hunajaa ja ripauksen kanelia. Nauti terveellinen herkku raikkaana välipalana.

Resepti: Sari Reivo

Lähde: Deski/CocoVi

(MTV3)

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja