Mainos

Väsymystä, huimausta ja tuoksuherkkyyttä – pienet vihjeet viestivät raskaudesta

Ensimmäiset vihjeet raskaudesta ilmaantuvat jo muutaman viikon sisällä hedelmöittymisestä. 

Väliin jääneet kuukautiset eivät ole ainoa merkki siitä, että saatat olla raskaana. Sisälläsi kasvava uusi elämä viestii nimittäin olemassa olostaan monin eri keinoin. 

Ummetus

Koska olet viimeksi käynyt vessassa isolla hädällä? Jo muutaman päivän ummetus voi kieliä raskaudesta. Keltarauhashormonin kasvu saa ruoan kulkemaan hitaammin suolistossa, joka ilmenee pääasiassa ummetuksena.

Tämän seikan vuoksi kuitupitoisten ruokien nauttiminen on erityisen tärkeää raskauden aikana, sillä kuidut auttavat ruokaa kulkemaan suolistossa.

Pahoinvointi yllättää

Jos oksensit yhtäkkiä työpisteesi roskalaatikkoon, saatat hyvinkin olla raskaana. Pahoinvointi voi iskeä mihin aikaan päivästä tahansa, niin päivällä kuin yölläkin. Tämä johtuu kasvaneesta estrogeenin ja keltarauhashormoni progesteronin nopeasta kasvusta. Nämä hormonit saavat vatsasi tyhjenemään hitaammin, jolloin pahoinvointi iskee herkästi.

Rintasi ovat herkillä

Jos rintasi ovat herkkinä kevyellekin kosketukselle, saatat olla raskaana. Jo pari viikkoa hedelmöittymisen jälkeen hormonaaliset muutokset voivat saada rintasi kihelmöimään ja tuntumaan aroilta. Rinnat saattavat tuntua myös raskaammilta kuin ennen, ja tämä jatkuu raskauden edetessä.

Väsymys

Myös poikkeuksellinen väsymys saattaa viitata raskauteen. Jos tunnet itsesi väsyneeksi yhä aikaisemmin illalla ilman erityistä syytä, kannattaa tehdä raskaustesti.

Uneliaisuudesta voidaan syyttää hormoni progesteronia, jota erittyy erityisesti raskauden alkuvaiheessa. Anna kehollesi lepoa silloin, kun se sitä tarvitsee.

Tuoksuherkkyys lisääntyy

Jos haistat yhtäkkiä, mitä ruokaa naapurisi laittaa, kannattaa pohtia hetki, oletko mahdollisesti raskaana. Tiettyjen ruoka-aineiden tuoksu voi aiheuttaa sinulle inhotusta tai toisaalta tehdä sinut supernälkäiseksi.

Verenvuotoa ja kramppeja

Pieni verenvuoto ei aina ole merkki kuukautisista, vaan se saattaa kieliä myös raskaudesta. Munasolu kiinnittyy kohdun limakalvoon 10–14 päivän kuluessa hedelmöittymisestä. Tämä voi saada aikaan pientä verenvuotoa, mutta myös vatsan kouristelua. Vuoto on kuitenkin vaaleampaa ja kestää vähemmän aikaa kuin normaalit kuukautiset.

Mielialan vaihtelut

Myös itkukohtaukset saattavat kieliä raskaudesta. Elimistön hormonitulva raskauden alkuvaiheessa voi tehdä sinusta tavallista tunteellisemman ja itkuherkemmän. Mielialan vaihtelut kuuluvat jokaisen naisen elämään, joten kannattaa erottaa, mikä on normaalia ja mikä poikkeavaa. 

Huimaus

Jos sinusta tuntuu kuin olisit veneessä, mutta vettä ei ole lähimaillakaan, saatat olla raskaana. Verisuonten laajeneminen ja verenpaineen lasku aiheuttavat huimausta, jota ilmenee etenkin raskauden alkuvaiheessa. Varsinkin verensokerin lasku voi laukausta pahankin heikotuksen.

Muista treenata lantionpohjalihaksia raskaana ollessasi. Katso vinkit videolta:

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.