Väsymys ja päänsärky voivat johtua kotisi valaistuksesta

Pimeä vuodenaika voi tuntua raskaalta etenkin, jos kodin valaistus ei ole kunnossa. Hämärässä kehomme valmistautuu uneen, joten huono valaistus voi johtaa väsymyksen tunteeseen.

Ei ole olemassa varsinaisia ohjeita siitä, minkälainen kodin valaistustason tulisi olla. Oma tunne siis kertoo parhaiten, onko valoa riittävästi. Jos silmäsi väsyvät iltaisin, voit olla lisävalon tarpeessa. Myös päänsärky saattaa olla merkki siitä, että valon määrä ei ole riittävä.

Parasta olisi, että valaistus olisi säädettävissä erilaisiin valontarpeisiin. Tarkka työ vaatii hyvää valaistusta, kun taas juhlissa tunnelmavalaistus on parempi. Esimerkiksi lukiessa ei kuitenkaan kannata valaista koko huonetta täydellä teholla, sillä se kuluttaa vain sähköä. Tällöin on parempi käyttää erillistä lukulamppua.

Tehoton valaistus saattaa juontaa juurensa siitä, että jo asunnon suunnitteluvaiheessa on unohdettu kiinnittää huomiota valopisteiden paikkoihin. Yksi kattolamppu riittää harvoin koko huoneen valaisemiseen, vaan olisi hyvä, että valopisteitä olisi useita ympäri huonetta. Näin valo voidaan kohdentaa sinne, missä sitä milloinkin tarvitaan.

Airamin Pekka Nousiainen kertoo, että helpoin tapa lisätä valoa on vaihtaa polttimo.

– Vanhat hehkulamput kannattaa vaihtaa LED-lamppuihin. LED on tehokkaampi eikä se kuumene. Lisäksi LED-valoja saa monissa väreissä. Valon väri on oleellinen tekijä huoneen tunnelmassa.

Jos haluat laittaa koko valaistuksen uusiksi, Nousiainen suosittelee asentamaan mahdollisimman paljon valopisteitä.

– Kannattaa laittaa mahdollisimman paljon epäsuoria valopisteitä. Epäsuora valo on miellyttävämpää.

Lue myös:

Maaret Tiensuu/ MTV3

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja