Väsymykselle hyvästit – näin pidät huolta levostasi!

The Happiness Project -kirjan kirjoittaja Gretchen Rubin kertoo Huffington Post -sivustolla seitsemän vinkkiä, joiden avulla menet sänkyyn ajoissa.

Nukkumaanmenoaika ei ole tärkeä asia vain lapsuudessa, vaan aikuisetkin hyötyvät siitä – kun olet levännyt tarpeeksi päiväsi sujuu paremmin, olet tehokkaampi ja koet olosi virkeäksi.

The Happiness Project -kirjan kirjoittajan Gretchen Rubinin vinkeillä pidät huolen myös omasta nukkumaanmenoajastasi.

1. Määrää itsellesi nukkumaanmenoaika

Suurin osa aikuisista tarvitsee 7–9 tuntia unta vuorokaudessa. Katso, mihin aikaan heräät aamulla ja ynnää siihen tämä tarvitsemasi unimäärä ja tadaa – sinulla on nukkumaanmenoaika!

Jos sinua ei väsytä vielä iltakymmeneltä mene silti sänkyyn ja rauhoitu: Lueskele tai tee vaikka muutama rentoutusharjoitus. Uni kyllä tulee hiljalleen ja muutaman päivän kuluttua olet totuttanut kehosi oikeaan rytmiin.

2. Älä odota siihen, että tunnet olosi uniseksi

Mene nukkumaan aina samaan aikaan vuorokaudesta. Älä odota, että tunnet itsesi uneliaaksi, sillä on helppoa pitää itsensä aktiivisena, vaikka nukkumaan pitäisikin jo mennä. Jos luulottelet että sinulle on täysin luonnollista mennä nukkumaan kello yhdeltä yöllä tee testi: Laita valot pois ja mene makuulle kymmeneksi minuutiksi vaikkapa puoli kahdentoista aikaan – koetko edelleen olosi virkeäksi?

3. Pysy poissa tietokoneelta vähintään tunnin verran ennen nukkumaanmenoa

Tietokone ja televisio pitävät sinut virkeänä. Jos käyt sähköpostisi läpi juuri ennen nukkumaanmenoa voi unen päästä saanti olla vaikeaa.

4. Pysy erossa kofeiinia sisältävistä juomista

Älä juo kahvia tai muita kofeiinia sisältäviä juomia, kuten kolajuomia, useaa tuntia ennen nukkumaanmenoa.

5. Motivoi itseäsi

On ihanaa herätä aamuun virkeänä ja luonnostaan, etenkin kun vastakohtana on väsyneenä herääminen äkäiseen herätyskellon pirahdukseen. Pidä tämä mielessäsi, kun haluaisit pysytellä vielä jalkeilla – onko koko seuraavan päivän väsymys todella katselemasi televisio-ohjelman tai iltapuuhiesi arvoinen?

6. Valmistaudu sänkyynmenoon ajoissa

Hampaiden pesu, yöpuvun vaihto ja muut iltapuuhat vaikuttavat virkeystasoosi alitajuisesti, kun niistä tulee rutiineja. Tee nämä asiat hyvissä ajoin ennen nukkumaanmenoa, niin kehosi saa aikaa rauhoittua ja unen saanti helpottuu.

7. Huolehdi rutiineista

Keho rakastaa rutiineja niin ruokailun kuin ulkoilunkin suhteen, joten tee myös iltapuuhistasi tietynlainen rutiini, jonka suoritat joka ilta. Kun valmistaudut sänkyyn menoon kerrot kehollesi, että on aika mennä nukkumaan.

(MTV3)

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja