Vastarintaliikkeen avustaja: Päätös valitusluvan hakemisesta KKO:hon selvinnee ensi kuussa

1:20

Turun hovioikeus on päättänyt Pirkanmaan käräjäoikeuden tavoin, että uusnatsijärjestö Pohjoismainen vastarintaliike (PVL) ja taustayhdistys Pohjoinen perinne on lakkautettava.

Päätös mahdollisesta valituslupahakemuksesta korkeimpaan oikeuteen jää ensi kuun puolelle, arvioi Pohjoismaisen vastarintaliikkeen jutussa puolustuksen avustajana toiminut Tommi Koivistoinen.

Koivistoisen mukaan valitusluvan hakeminen on harkinnassa, mutta ensin täytyy hänen mukaansa neuvotella asiasta päämiesten kanssa.

–  Tiettyjä neuvonpitoja täytyy pitää. Ensi kuussa selvinnee, kun seuraavan kuun lopussa on määräaika valituslupahakemuksesta.

Koivistoisen mukaan hän ei ole vielä ehtinyt tutustua itsekään hovioikeuden ratkaisuun tarkemmin.

Vastarintaliike on julistautunut kansallissosialistiseksi. Oikeudessa se pyrki todistamaan, ettei sen kansallissosialismi ole sama aate kuin natsi-Saksassa. Vastarintaliike myös vetosi siihen, että arvioinnissa on huomioitava yhdistyksen vähäinen jäsenmäärä, "vision epärealistisuus" ja monipuolinen toiminta.

Vastarintaliike vetosi oikeudessa Euroopan ihmisoikeustuomioistuimen ratkaisuihin, joissa rima perusoikeuksien rajoittamiseen on korkea. Myös Suomessa yhdistyksen lakkauttaminen on erittäin harvinaista. Viimeksi lakkautettiin uusnatsi Pekka Siitoimen yhdistyksiä vuonna 1977.

Vastarintaliikkeen toiminta on hovioikeuden mukaan yleisen edun vastaista. Tästä syystä varoitus ei oikeuden mukaan riitä.

Lue myös

    Uusimmat

    Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja