Vastaeronnut pääministeri rakentaa jo uutta hallitusta – hämmentävä käänne johti protestiinkin eduskunnassa: "Jos haetaan uutta alkua, ratkaisu on omituinen"

4:25
Antti Rinteen poikkeuksellista tilannetta kommentoivat Seitsemän uutisissa muun muassa keskustan puheenjohtaja Katri Kulmuni ja MTV Uutisten politiikan toimituksen päällikkö Eeva Lehtimäki.

Vasta muutama päivä sitten eronnut pääministeri muodostaa Suomeen täyttä häkää uutta hallitusta. MTV Uutisten politiikan toimituksen päällikkö Eeva Lehtimäki pitää tilannetta kansalaisten näkökulmasta katsottuna omituisena, mutta varsinaisia sääntöjä ei silti olla rikottu.

Maanantain pääministerin paikalta eronnut Antti Rinne on esittänyt SDP:n hallitustunnustelijana muille puolueille jo kysymykset, joihin vastaukset saatuaan etenee hallituksen muodostamisessa.

Nopeasti edennyttä tilannetta on perusteltu muun muassa sillä, että neuvottelut ovat enemmänkin muodollisuus. Samat puolueet ovat jatkamassa hallituksessa samalla hallitusohjelmalla.

Tilannetta kuvaa se, että Rinne on hallitusneuvottelijan ominaisuudessa esittänyt vain kaksi lyhyttä kysymystä muille puolueille: 1. Hyväksyvätkö he hallitusohjelman, ja 2. ovatko he valmiita osallistumaan hallitukseen.

Rinne: Eduskunta ei todennut epäluottamusta

Monet yllättänyttä asemaansa hallitusneuvottelijana Rinne itse on kommentoinut asiaa niin, että hänen epäluottamustaan ei ole todettu eduskunnassa. Hän erosi itse hallituskumppani keskustan ilmaistua häneen epäluottamuksensa.

Vielä viikonloppuna Rinteen eroa masinoineelle keskustalle järjestely käy.

Asia on toinen oppositiopuolueiden kohdalla. Pala on kova erityisesti Liike-nytin puheenjohtajalle Hjallis Harkimolle, joka protestoi marssimalla ulos kokouksesta, jossa Rinteen uusi asema kävi ilmi.

2:45
SDP valitsi vastaeronneen pääministerin Antti Rinteen rakentamaan uutta hallitusta.

Riviministeri Rinne kummastuttaisi

Näin tilannetta summaa MTV Uutisten politiikan toimituksen päällikkö Eeva Lehtimäki.

– Asia on SDP:n sisäinen, ja on selvää, että keskusta ei lähde tätä keikuttamaan, sanoo Lehtimäki.

– Jos se näyttää pahalta, niin todennäköisesti se on omituista kansalaisten silmissä. Ja jos haetaan uutta alkua, niin ratkaisu on omituinen. Sääntökirjan mukaan silti mentiin.

"Hän on menettänyt luottamuksen päähallituskumppanin silmissä, ja tässä olisi uuden pääministerin paikka näyttää itsenäistä roolia."

Entä uskooko Lehtimäki siihen, että Rinteen nimi löytyy uuden hallituksen ministerinimilistalta?

– Jos hän sen esityksen tekee, niin voihan se olla mahdollista. Mutta pitäisin sitä erittäin kummallisena.

– Hallitus haluaa uuden alun. Hän on menettänyt luottamuksen päähallituskumppanin silmissä, ja tässä olisi uuden pääministerin paikka näyttää itsenäistä roolia. Tässä on ollut outoja käänteitä, mutta itse uskon, että näin ei käy. 

Lisää aiheesta

    Uusimmat

    Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

    Olemme päivittäneet MTV Oy:n tietosuojakäytännön. Päivityksen yhteydessä Mediahub Oy:n tietosuojakäytäntö on yhdistetty osaksi MTV:n tietosuojakäytäntöjä. Lue lisätietoja tästä.

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja