Vastaamon tietovuodon uhrit uhkaavat jäädä ilman korvauksia – yli 130 toimeksiantoa saanut lakimies: "Ei todennäköisesti jää mitään jaettavaa"

Terapiakeskus Vastaamon tietovuodon uhrit uhkaavat jäädä ilman korvauksia tietovuodon seurauksista, arvioi toimitusjohtaja Joni Siikavirta lakiasiaintoimisto Suomen Potilasvahinkoapu Oy:stä.

Syynä on Vastaamon asettaminen konkurssiin. Vastaamolta korvauksia hakevat kansalaiset jäisivät asiassa hänen mukaansa lapsipuolen asemaan muiden suurien velkojien edessä.

– He olisivat ihan viimeisiä velkojia. Ei heille todennäköisesti jää mitään jaettavaa, hän arvioi.

Pitää korvauksia oikeudellisesti perusteltuina

Vastaamon liiketoiminnan mahdollinen myynti eteenpäin ei hänen mukaansa todennäköisesti paranna tietomurron uhrien asemaa, ellei Vastaamon konkurssipesään jää varoja myynnin jälkeen.

– Nyt käsillä olevin tiedoin en pidä kovin realistisena, että uhrit voisivat Vastaamolta saada vahingonkorvauksia, koska Vastaamo on kiistänyt vaatimukset, Siikavirta sanoo.

Hän korostaa, ettei ole konkurssilainsäädännön asiantuntija.

Siikavirran mielestä asiassa ei ole epäselvyyttä, että tietovuodon uhreilla olisi selkeät oikeudelliset perusteet saada vahingonkorvauksia kärsimyksestä. Vastaamo ei niihin kuitenkaan halunnut myöntyä.

Korvauksia julkiselta puolelta?

Siikavirran mukaan voi kuitenkin olla, että korvauksia voidaan hakea julkiselta puolelta niiden henkilöiden osalta, jotka on lähetetty Vastaamon asiakkaiksi julkisesta terveydenhuollosta. Hän sanoo tätä mahdollisuutta selvitettävän tulevaisuudessa, mutta kertoo, että asia on ajankohtainen vasta virallisten selvitysten jälkeen.

Siikavirta kertoo saaneensa toimeksiannon 135 Vastaamon asiakkaalta vahingonkorvauksen saamiseksi tietomurrossa terapiayritykseltä. Yritys kiisti kaikkien vaatimukset asiassa.

Lue myös:

    Uusimmat