Vasemmistoliitolle sataa kritiikkiä joka suunnalta – Keskustan Saarikko muistuttaa hallituksen pelisäännöistä

11:39
Katso video: Vasemmistoliitto on hallituksessa, mutta vastustaa esitystä potilasturvalaista - mitä tapahtuu kulisseissa?

Vasemmistoliiton toiminta potilasturvallisuuslain valmistelussa ei saa hallituskumppaneilta pisteitä.

Valtiovarainministeri ja keskustan puheenjohtaja Annika Saarikko muistutti, että enemmistöhallitusten kestävä periaate on se, että hallituksen antamia esityksiä eduskunnassa tuetaan.

Vasemmistoliiton eduskuntaryhmä on ilmaissut, ettei se voi sellaisenaan hyväksyä hallituksen esitystä potilasturvallisuuslaista vaan edellyttää siihen muutoksia. Puolueen kaksi ministeriä ehtivät kuitenkin antaa sille ensin siunauksensa.

Keskustan varapuheenjohtaja Markus Lohi muistutti myös hallituspuolueiden pelisäännöistä.

–  Meidän pitää voida luottaa siihen, että jos hallituksessa jotain sovitaan, eduskunnassa enemmistö pitää, hän sanoi eduskunnassa toimittajille.

Lohi toimii puheenjohtajana sosiaali- ja terveysvaliokunnassa, joka antaa tänään annettavasta esityksestä mietinnön. Hänen mukaansa tarkoituksena on, että esitys saadaan eduskunnan täysistunnon ensimmäiseen käsittelyyn perjantaina. Huomenna alkaa sen valiokuntakäsittely pikavauhdilla.

Lohi ei usko, että tällä aikataululla saadaan kovin suuria muutoksia esitykseen rustattua, sillä hyvin pian uhkaa alkaa ensimmäinen hoitajien lakko.

–  Katsotaan mitä voidaan tehdä. Tässä vaiheessa on hirveän hankalaa ottaa kantaa, kun meillä ei ole oikeastaan mitään tietoa edes, mitä se vasemmistoliitto haluaa.

Myös RKP:n puheenjohtaja, oikeusministeri Anna-Maja Henriksson totesi, että lähtökohtaisesti hallituksen pitää tukea omaa esitystä.

–  En näe, että tässä tapauksessa olisi mitään poikkeavaa siinä, hän sanoi eduskunnassa.

Orpo ei paljastanut puolueen kantaa

Oppositiopuolue kokoomuksen puheenjohtaja Petteri Orpo ei paljastanut vielä puolueensa kantaa potilasturvallisuuslakiin.

–  Me perehdymme ensin esitykseen ennen kuin pohdimme omaa suhtautumista, hän sanoi toimittajille eduskunnassa.

Hänestä vasemmistoliiton toiminta lakiesityksen valmistelussa on puolueelle hyvin tyypillisen oloista.

– Heillä on kaksi eri latua tässä. He pyrkivät toisaalta miellyttämään hoitajia mutta sitten samaan aikaan he ovat hallituksessa.  

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja