Varsatähden toinen comeback – ”Ori pystyy voittamaan”

Lauantaina Oulussa ravataan Toto76-kierros erikoissuurten palkintojen ja 100 000 euron jackpotin ryydittämänä. Antti Ojanperän Evartti palaa tauolta suomenhevosten pääsarjassa.

Oulussa piti alun perin järjestää 28. joulukuuta isopalkintoinen yhteispohjoismainen Toto75-kierros, mutta sen peruunnuttua palkintoihin budjetoidut rahat siirrettiin Oulun tämän viikon Toto76-raveihin. Näin Äimärautiolla ravataan lauantaina normaalitasoon nähden yli kaksinkertaisilla palkinnoilla.

Toto76-ravien päätöskohteena ravataan suomenhevosten Tähti- vs. Valiodivisioonakarsinta. Yksi voitontavoittelijoista on Antti Ojanperän valmentama kuusivuotias Evartti. Ori miellytti hevosen valmentajaa jo varsana.

- Ostimme sen varsana laitumelta, ja se saapui meidän talliin yksivuotiaana. Ihastuin hevosessa sen tyyliin ja vauhtiin juosta laitumella. Se muistutti tyyliltään Jokivarren Kunkkua. Myös orin suku vaikutti ostopäätökseen, Antti Ojanperä kertoo.

- Tunsin jo nuorena ennen kilpauran alkua, kun ajoin sillä, että tämän kanssa pärjätään.

Vastoinkäymiset eksyivät kuvioihin

Evartti on sijoittunut peräti 23 kertaa kolmen parhaan joukkoon sen 29 startissa. Hevonen voitti viime vuonna muun muassa Pikkukunkun ja sijoittui viisivuotiaiden pääkilpailussa Derbyssä toiseksi. Matkan varrelle on sattunut myös vastoinkäymisiä. Tällä kaudella hevonen on startannut vain viidesti.

- Hevoselta murtui vasemmasta takajalasta maaliskuussa nuljuluu, jonka paraneminen vei aikaa. Oria jouduttiin operoimaan, mutta palanen ei ollut onneksi iso.

- Se kuntoutui lopulta hienosti. Hevosella astutettiin tauon aikana myös 19 tammaa, mikä on ihan ok määrä ottaen huomioon, että sillä ei kilpailtu tuolloin.

Ori kerkesi kilpailemaan tauon muutaman startin, kunnes hevonen joutui jäämään uudelleen tauolle.

- Se teki pitkän tauon jälkeen positiivisia esityksiä, mutta pariin viimeiseen ori ei ollut ihan parhaimmillaan. Hevonen juoksi edellisen kerran marraskuun ensimmäinen päivä Vermossa, missä se hävisi suursuosikkina. Syyksi paljastui kurkunpääntulehdus, ja ori joutui uudelleen tauolle.

Tauolta arvoitus

Evartti palaa yli kuukauden kuukauden tauolta Oulussa. Ojanperä ei osaa arvioida, miten valmiina hevonen saapuu radalle.

- Sen näkee lauantaina, millä mallilla ori on. En ole mitenkään lennättänyt sitä treeneissä, mutta ajoin hevosella kerran reippaampaa. Tähän starttiin tehdään pieni varustemuutos. Lisään sille kokolaput, joita sillä ole ollut aikoihin startissa.

- Taktiikkaa en ole lyönyt vielä lukkoon. Voi olla, että ajan keulasta, mutta päätän sen vasta matkan aikana. Ori pystyy voittamaan, mikäli vain juoksu onnistuu. Lähtö on kuitenkin tosi kovatasoinen, ja sijoitus lähellä kärkeä tyydyttää.

Lue myös:

    Uusimmat