Varo yllättävää sähkölaskua – näin vältät turhan rahanmenon!

Huonoja uutisia sähkölaskun loppusummia vahtiville: kesän pikkurahapäivät ovat nyt ohi ja syksyksi on luvassa isompia lukuja sekä sähkön kulutukseen että sähkön hintaan. Tilanne ei kuitenkaan ole toivoton, sillä sähkölaskun loppusummaan voi vaikuttaa valitsemalla järkevän sähkösopimuksen ja pitämällä kulutuksen aisoissa.

Kesän aikana etenkin sähkölämmittäjät ovat huokaisseet helpotuksesta nähdessään sähkölaskujensa loppusummat. Sähkönkulutuksessa ei kesän aikana tullut yllätyksiä, koska keskilämpötilat pysyivät normaalilla tasolla.

– Ilmastointilaitteita ja ilmalämpöpumppuja käytettiin kesän aikana vähemmän kuin viime vuonna, eikä lämmitykseenkään kulunut sähköä, kertoo tuotespesialisti Peter Strandberg Vattenfall Sähkönmyynnistä.

Kesä on laskenut kulutuksen lisäksi myös sähkön hintaa. Vaikka kesälomailijat eivät ilahtuneetkaan välillä rankoistakin sateista, vesisähköntuotannolle niistä on ollut pelkkää hyötyä. Pohjoismaiden vesituotanto on ollut koko kesän erittäin korkealla tasolla.

– Tämä on suurin syy siihen, miksi sähkön hinta on ollut koko kesän alhaisella tasolla myös Suomessa. Vesisähkö on riittänyt kattamaan kysynnän, joten muita, kalliimpia tuotantotapoja ei ole tarvittu, Peter Strandberg kertoo.

Sähkön hinta on taas nousussa

Syksyn pimenevät illat ja viilenevä sää muuttavat kuitenkin tilannetta. Kerrostaloasukkaalla syksy ei vaikuta sähkönkulutukseen kovinkaan paljon, mutta sähkölämmittäjillä kulutus lähtee kesän päätyttyä kapuamaan ylöspäin.

– Lokakuussa sähkönkulutus voi olla kaksinkertainen verrattuna elokuuhun, ja joulukuun pakkasilla kulutus voi jopa kolminkertaistua.

Syksyn tulo näkyy myös sähkön hinnassa. Elokuussa sähkön hinta lähti nousuun, ja tällä hetkellä sähkö maksaa Suomessa enemmän kuin muissa Pohjoismaissa. Käytännössä tämä tarkoittaa sitä, että pörssihintaan sidottujen spot-sopimusten sekä uusien määräaikaisten sähkösopimusten hinnat nousevat.

– Sähköntuotanto on Suomessa tällä hetkellä pienempää kuin kysyntä. Se johtuu muun muassa siitä, että ydinvoimaloissa tehdään nyt vuosihuoltoja, joten ne eivät ole täydessä käytössä, Strandberg selvittää.

– Kolmannes meillä kulutetusta sähköstä tuodaan Ruotsista. Jotta Pohjoismaiden väliset hintaerot pienenisivät tulevaisuudessa, Suomen, Ruotsin ja Norjan välille pitäisi rakentaa lisää siirtokaapeleita.

Syksyksi uusi sähkösopimus?

Kesän aikana matalasta hintatasosta ovat hyötyneet eniten ne kuluttajat, joilla on ollut spot-sopimus. Se on hyvä vaihtoehto myös syksyn tullen, kunhan varautuu maksamaan sähköstään hiukan enemmän silloin, kun pörssihinta nousee. Tarkan euron vartijalle puolestaan sopii määräaikainen sähkösopimus, koska siinä hinta pysyy samana koko sopimuskauden ajan.

Tuotespesialisti Peter Strandbergin mukaan vielä on vaikea sanoa, millainen sähkösopimus tulisi syksyllä edullisimmaksi. Sähkön hintaan vaikuttavat sään lisäksi myös polttoaineiden hinta, voimalaitosten käyttöasteet sekä Euroopan taloudellinen tilanne. Mikäli taloudelliset näkymät huononevat ja osakemarkkinat ja teollisuuden tuotanto laskevat, sähkön kysyntä hiipuu ja sähkön hintataso madaltuu.

– Tällä hetkellä sähkön hinta on nousussa, mutta ei voida sanoa, että hinnat kallistuisivat jatkuvasti syksyn aikana. Tässä tilanteessa kaikilla sopimustyypeillä on omat hyvät ja huonot puolensa, Strandberg pohtii.

– Sopimustyyppiä parempi tapa vaikuttaa sähkölaskun loppusummaan on kuitenkin oma kulutuskäyttäytyminen. Vaikka ilmat viilenevät ja illat hämärtyvät, kotona ei tarvitse heti vääntää ihan kaikkia valoja päälle ja lämpöpattereita täysille.

(MTV3)

Lue myös:

    Uusimmat