Varo virheostoksia – tämä tekee kengistä halvan näköiset

Kenkiä, kenkiä, vielä lisää kenkiä! Kaikki naiset rakastavat kenkiä – ainakin jos on Sinkkuelämän Carrieta uskominen. Kiinnitä kuitenkin huomiota muutamiin yksityiskohtiin, jos haluat kenkiesi viestittävän hyvää tyylitajua.

Kenkäostoksille menossa? Vaikka et olisi aikeissa hassaata koko budjettiasi kalliisiin kenkiin, se ei tarkoita, että edullisimpienkaan kenkien tulisi näyttää halvoilta. Ja se, että kengät ovat kallista sorttia, ei myöskään takaa tyylikkyyttä. Tärkeintä onkin tunnistaa, mitkä elementit, värit tai yksityiskohdat vievät kengiltä uskottavuutta ja saattavat jopa viestittää huonosta tyylitajusta.

1. Platform-korko on liian korkea

Näitä kenkiä näkee paljon viikonloppuriennoissa nuorilla naisilla. Platookorko, eli korokepohja on ovela tapa saada lisäpituutta, mutta ikävä kyllä mitä korkeampi pohja, sitä homssuisemman näköinen look saattaa olla. Eritoten korkokenkään piilotettu korokepohja saa kengät näyttämään enemminkin hevosen kavioilta, kuin siroilta jaloilta. Ja monesti kävelykin näyttää hyvin vaivalloiselta, jos korkoa on lähemmäs kymmenen senttiä, korokepohjineen kaikkineen.

Jo maineensakin vuoksi huimaavan paksut korokepohjat saatetaan mieltää halvaksi; ne ovat olleet suosittuja striptease-tanssijoiden keskuudessa.

Kokeile mieluummin kiilakorkokenkiä, jos kaipaat mukavuutta. Sivistyneimmän lookin antavat kengät, joissa ei ole korokepohjaa lainkaan, mutta ne tuppaavat olemaan epämukavat: siispä geelityynyt käyttöön.

2. Kengät ovat väärää kokoa

Löysit alennusmyynneistä iki-ihanat kengät, joita olet himoinnut sata vuotta: mutta ne ovat kokoa liian isot tai kertakaikkisen pienet! Ja silti ostit ne, sillä alennus oli niin mainio.

Hyvä vai huono valinta?

Huono. Ikävä kyllä vääränkokoiset kengät tekevät taivalluksestasi kömpelön näköistä sekä saavat varpaasi ja kantapääsi kiljumaan tuskasta. Olisivat kengät sitten miten ihanat tahansa, mutta jos ne ovat joko väärää kokoa tai eivät istu taikka tunnu hyvältä jaloissa, unohda ne. Unohda ne. Unohda.

Liian pieniä kenkiä voi tosin käydä venyttämässä suutarilla, mutta oletko varmasti valmis tekemään niin, etteivät kengät jää vain kaappiin lojumaan?

3. Liikaa yksityiskohtia ja krumeluureja

Koristeet ovat varsin kaksipiippuinen juttu. Jopa kalliit somisteet voivat antaa halvan vaikutelman, jos ne on aseteltu huonosti, huolimattomasti tai niitä on kerrassaan liiakseen. Jos kengässä on rusetteja, printtejä, ehkäpä vielä niittejä, olisikohan se hieman liikaa yhdelle jalkaparille?

Mieti myös käytännöllisyyttä: silmäätekevät statement-kengät näyttävät toki kuolattavan upeilta verkkokaupassa tai kaupan hyllyllä, mutta ottaisitko ne varmasti myös käyttöön?

Jos huomaat, että tämän kaltaiset kengät tuntuvat aina vetävän huomiosi, pistä merkille mikä sinua niissä kiehtoo. Väri? Niitit? Kuviot? Etsi sitten sen perusteella kenties hieman tyylikkäämpiä yksilöitä. Jos viehkoudut eläinprintistä, valitse mieluummin kengät kokoprintillä, kuin että kengissä olisi monia eri elementtejä. Jos taas pidät kimmellyksestä, kokeile metallisia pintoja.

Jos puolestaan rakastat räväköitä kenkiä, ja se on sinun juttusi, anna mennä! Omasta tyylitajusta ei tarvitse kuitenkaan luopua.

4. Et pysty kävelemään

Vaikka naisille aina toitotetaan, kuinka tärkeää on omistaa monet eripari korkokengät, ja kuinka stiletto-korko kehuu jokaista vartalomallia, mitä järkeä on hankkia kengät, joilla ei yksinkertaisesti pysty kävelemään? Niinpä.

Kompuroidessasi uusissa tuliteräkengissäsi annat myös mielikuvan siitä, että kengät itsessään ovat epäkäytännölliset sekä huonolaatuiset.

Jos keikut liian korkeilla koroilla, myös nilkkasi ovat vaarassa. Vaihda siis suosiolla matalampiin, leveämpiin korkoihin, jos ne tuntuvat mukavammilta ja sinun on helpompi kävellä niissä.

Keskity myös omaan ryhtiisi: se, että seisot ryhdikkäästi vaikuttaa huomattavissa määrin siihen, miten kävelet.Tätä neuvoa seuraamalla  voit opetella kävelemään korkkareilla, pikkuhiljaa.

5. Tekonahka

Etenkin ruskea tekonahka voi näyttää halvalta korkeissa bootseissa.

Jos vain budjettisi sallii, suosi aina mieluummin aitoa nahkaa kuin tekonahkaa pidentääksesi myös kenkiesi käyttöikää. Siinä missä aito nahka kuluu kauniisti ja pehmenee, keinonahan pinta alkaa halkeilla ja reunat rispaantua alta aikayksikön.

6. Metallisia yksityiskohtia on liikaa

Metalliset yksityiskohdat kuten soljet, niitit ja vetoketjut ovat olleet tovin aikaa erittäin suosittuja kengissä, mutta liika on liikaa. Pahinta on, jos kengät suorastaan kilisevät joka askeleella – siitä viimeistään tiedät, että nyt taisi mennä hieman överiksi. Kengät saattavat myös näyttää erittäin raskailta.

Valitse mieluummin kengät, joissa on vain yksi yllä mainituista elementeistä: ja niitäkin pienissä määrin.

7. Värikkäät, kiiltävät kengät

Värit musta, valkoinen ja kellanruskea toimivat kiiltonahkakengissä, mutta kirkkaat värit alkavat jo kirkua jotain ihan muuta. Kobaltinsininen, pinkki ja tummanruskea kiiltonahkakenkä näyttää helposti erittäin teennäiseltä, epäluonnolliselta ja herättää vääränlaista huomiota.

Jos haluat värikkäiden kenkien näyttävän kalliimmilta, valitse mieluummin mokkakengät.

8. Käytät kuluneita kenkiäsi

Jokaisella meistä on arvatenkin ollut omat lempikengät, joista luopuminen ei ole tullut kysymykseenkään. Niinpä niitä on käyttänyt kesät ja talvet, lähes jokaisissa kissanristiäisissä. Ne ovat mitä parhaimmat kävellä, ne ovat tyylikkäät, ne sopivat jokaiseen tilanteeseen... ja nyt ne ovat kulahtaneet.

Vaikka kengät olisivat kuinka rakkaat, älä kuitenkaan sujauta niitä jalkaan, jos ne ovat jo parhaat päivänsä nähneet. Tärkeintä olisikin, että huollat kenkäsi säännöllisin väliajoin suutarilla ja pidät niistä itse huolta lankkaamalla sekä erilaisin suojasuihkein. Korkolaput kannattaa vaihtaa jo hyvissä ajoin. Anna myös kengillesi lepopäiviä, ja sujauta ne siistittynä kenkälaatikkoon.

Näin myös pidennät rakkaimpien kenkiesi käyttöikää.

Tällaiset kengät tulisi jokanaiselta löytyä

Lue myös:

    Uusimmat