Varo, nämä kolme ruokayhdistelmää aiheuttavat turvotusta!

Turvotuksen takana eivät välttämättä ole pelkästään ne yksittäiset ruoat, joita syöt, vaan myös ne ruoat, joita yhdistät toisiinsa.

Olet ehkä huomannut, että tietyt ruoat saavat vatsan turpoamaan. Tällaisia vihulaisia ovat esimerkiksi erittäin suolaiset ruoat sekä hiilihappoiset juomat. Mutta myös tietyt ruokayhdistelmät aiheuttavat ikävää turvotusta. Lue, mitä ruokia ei kannata yhdistää ja mitä niiden sijaan kannattaa syödä!

Maitotuotteet ja tärkkelys

Tällaisiin yhdistelmiin lukeutuvat esimerkiksi pizza tai tuorejuustolla päällystetyt rinkelit.

– Maitotuotteilla kestää jonkin aikaa sulaa jo yksinäänkin, sanoo Happy Belly -kirjan kirjoittanut hyvinvointivalmentaja Nadya Andreeva.

– Kun lisäät tärkkelyksen yhtälöön, se (sulaminen) kestää vielä pidempään – se on ongelma, sillä tärkkelys alkaa käymään, kun se on paikoillaan liian kauan ruoansulatuskanavassa. Käyminen puolestaan aiheuttaa kaasuja ja kivuliasta turvotusta.

Turvallisempi vaihtoehto onkin jättää leipä pois ja nauttia maitotuotteet hieman kitkerän makuisten vihreiden vihannesten, kuten lehtikaalin, rucolan tai endiivin, kanssa.

– Kitkerien ruokien syöminen aiheuttaa sappinestettä ja auttaa sulattamaan rasvoja paljon paremmin kuin tärkkelykset.

Helpoimmin sulavat homogenoimattomat ja pastöroimattomat juustot.

Hedelmät ja proteiini tai tärkkelys

Hedelmät sisältävät yksinkertaisia sokereita, jotka kulkevat helposti ruoansulatuskanavan läpi. Ne eivät siis pysy vatsassa kovinkaan pitkään – ainakaan normaalisti. Jos kuitenkin syöt niitä proteiininlähteen, kuten kananmunien, kanssa tai syöt hedelmiä heti aterian jälkeen jälkiruoaksi, tilanne on toinen.

– Hedelmäsokeri pysyy vatsassa liian kauan – siihen asti, että proteiini on hajonnut – ja tämä aiheuttaa kuplivan, turvonneen vatsan, Andreeva sanoo.

Välttääksesi tämän, syö hedelmät joko yksinään tai odota ainakin tunti aterian jälkeen. Näin ateria on ehtinyt sulaa ja hedelmä pääsee ruoansulatuskanavan läpi sille ominaiseen, nopeaan tahtiin.

Proteiini ja proteiini

Jos kanasalaatti ja pavut ovat lempiruokaasi, nyt on aika muuttaa lautasmallia – etenkin, jos kärsit turvotuksesta.

– Proteiini vie paljon energiaa sulaakseen. Joten yleensä proteiini-proteiini-yhdistelmät eivät ole hyvä idea, koska se vaatii enemmän energiaa.

Voi siis viedä hyvinkin paljon aikaa ennen kuin kaikki ruoka on päässyt ruoansulatuskanavan läpi.

Valitse mieluummin vain yksi proteiininlähde per ateria. Ateriaan voisi kuulua vaikkapa kalaa, höyrytettyjä vihanneksia ja leipää tai se voi olla vaikkapa kananmunilla höystetty lehtikaalisalaatti.

– Lehtivihannekset ja tärkkelyksettömät vihannekset sopivat mihin tahansa, joten niiden kanssa ei voi mennä pieleen, Andreeva sanoo.

Kaipaatko inspiraatiota? Testaa itse maukas resepti – uunilohi ja kukkakaalipyree:

(MTV LIFESTYLE)

Lue myös:

    Uusimmat