Mainos

Varo mökkimurtoja – syksy houkuttelee varkaita

Kesämökeille tehdään eniten murtoja syksyisin. Viikot tyhjillään olevat mökit houkuttelevat varkaita etenkin, jos mökiltä löytyy helposti eteenpäin myytävää tavaraa. Mökkimurron todennäköisyyttä voi pienentää tyhjentämällä mökki arvokkaista tavaroista ja huolehtimalla lukitus kuntoon.

Suomalaisten kesämökkien varustelutaso on parantunut, mikä on tehnyt monista mökeistä houkuttelevia murtokohteita. Ifin vahinkotilastojen mukaan eniten mökkimurtoja tehdään syksyisin. Lomakauden päätyttyä kesäasuttavat mökit ovat useimmiten tyhjillään viikot, mutta niitä ei ole vielä tyhjennetty talvea varten. Ennen lumen tuloa murtovarkaat pääsevät kätevästi mökin pihaan autolla.

Murtovarkaat etsivät mökeiltä erityisesti arvoesineitä, elektroniikkaa, alkoholia ja aseita.

– Mökillä kannattaa säilyttää mahdollisimman vähän arvokasta tavaraa. Jos mökiltä ollaan poissa pidempiä aikoja, arvotavarat kannattaa viedä pois mökiltä, korvauspäällikkö Mikko VaitomaaIf Vahinkovakuutusyhtiöstä kertoo.

Tukevat lukot nostavat kynnystä käydä mökin kimppuun. Mökin valvonnasta kannattaa sopia mökkinaapurin tai paikallisten asukkaiden kanssa. Myös valvontakamerasta voi olla apua mökin seuraamisessa. Valvontakamerasta kertovat tarrat kannattaa laittaa näkyvälle paikalle, jolloin yksistään ne voivat karkottaa varkaat.

Epäilyttävistä liikkujista kannattaa ilmoittaa hälytyskeskukseen, vaikka murtoja ei olisi vielä tapahtunutkaan. Useampi ilmoitus samalta alueelta viittaa siihen, että alueella on jotain tekeillä.

Näin suojaat mökin murrolta:

• Varmista, että mökissä on takalukkiutuvat lukot. Tällöin lukkoa ei saa auki esimerkiksi rikotun ikkunan kautta.

• Asenna oviin turvalukot.

• Tarkista, että mökin ovi on huullettu. Huulletun oven reuna ei ole tasainen vaan se on avautumispuolelta hieman leveämpi. Rakoraudat puolestaan estävät oven avaamisen ruuvimeisselillä tai piikillä.

• Salpaa ikkunat huolellisesti. Sisältä suljettavat ikkunaluukut lisäävät turvallisuutta.

• Vie arvoesineet, elektroniikka, aseet ja alkoholi pois mökiltä.

• Älä säilytä mökin avainta kynnysmaton alla.

• Valvontakamerasta voi olla hyötyä mökin seuraamisessa.


MTV3/Jokakoti.fi

Lähde: Deski

Kuva: Colourbox

Lisää aiheesta
  Mainos
  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

  Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja