Varo! Kevyt lounas voikin olla lihottavampi kuin hampurilaisateria

Kiireessä ostettu lounassalaatti sisältää pahimmassa tapauksessa lähes yhtä paljon rasvaa kuin jättimäinen hampurilainen.

Ongelman juuret piilevät usein öljyisissä salaattikastikkeissa ja majoneeseissa. Majoneesi koostuu 80-prosenttisesti rasvasta: ruokalusikallinen kastiketta sisältää 110 kilokaloria ja 12 grammaa rasvaa. Myös kermaiset juustot, epäteroveelliset lihavaihtoehdot ja esimerkiksi uppopaistetut krutongit lisäävät salakavalasti lounaiden energiamäärää. Tiesitkö, että esimerkiksi hampurilaisravintolan nachosalaatti voi pitää sisällään huikeat 700 kaloria? Saman verran siis kuin juustohampurilaisateriassa.

Tutkimukset paljastavat, että osa valmiista lounasvoileivistä sisältää jopa yhdeksän sipsipussin verran suolaa sekä tuhdisti rasvaa. Harmiton kevytlounas saattaakin tuoda elimistöön enemmän kaloreita kuin muu päivän ruoka yhteensä. Markettien valmislounaiden sijaan salaattinsa ja leipänsä kannattaakin tehdä itse. Kiireisen lounastajan kannattaa tarkkailla syömisiään kovemmalla silmällä.

Sandwich usein kaukana kevyestä

Esimerkiksi herkullinen katkarapuleipä saattaa majoneesin takia olla varsinainen kaloripommi. Vähärasvaisempi versio on terveellinen katkarapujen sisältämän B12-vitamiinin vuoksi. Silti katkarapuja ei sovi syödä joka päivä, sillä ne nostavat kolesterolia.

Täytetyn bagelin sisältöön kannattaa kiinnittää huomiota. Itse bagelissa on yhtä paljon hiilihydraatteja kuin neljässä leipäviipaleessa. Esimerkiksi lohibagelista saa kuitenkin tärkeitä Omega3-rasvahappoja.

Paahdetut club sandwichit pursuavat kaloreita ja rasvaa kanan, pekonin, öljyn ja majoneesin muodossa. Vain salaatti pelastaa annoksen täydeltä tuomiolta. Sandwich peittoaa kalorimäärässä jopa jättihampurilaisen. Purilainenkin soveltuu lounaaksi silloin tällöin, kunhan sen mukana ei tilaa juustoa ja ranskalaisia.

Suosi sushia, kevyitä salaatteja ja wrappeja

Kana-caesar-salaatti on oiva lounasvalinta kuidun, C-vitamiinin, proteiinin ja kalsiumin lähteenä. Krutongit ja kastike on kuitenkin syytä jättää annoksesta pois. Tilalle voi lisätä vaikkapa kokojyväpastaa, jolloin kylläisyyden tunne säilyy pidempään.

Vähärasvaisella kastikkeella täytetyt kanawrapit ovat vähärasvaisina ja -suolaisina hyvä lounasvaihtoehto. Kokojyvästä valmistettu wrap sisältää kuitua, salaatin ansiosta C-vitamiinia, tomaatin mukana lykopeenia sekä kalsiumia ja proteiinia. Myös esimerkiksi sushi, uuniperuna chilitäytteellä ja kokojyväpaahtoleipä mozzarellalla ja tomaatilla tai grillatuilla vihanneksilla ovat terveellisiä pikalounaita. Niidenkin kanssa kannattaa kuitenkin olla tarkkana.

(MTV3)

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja