Jos pelkäät epäonnistumista kodin sisustuksen värivalinnoissa, silloin kannattaa tarttua väriopin kirjaan. Väriopista löydät ajatonta tukea valinnoillesi. Onnistunut sisustus koostuu yleensä muutamista yhteensopivista sävyistä, jotka luovat tilaan sopusuhtaisen ja tasapainoisen tunnelman.
Väri vaikuttaa mielialaan
Värit voivat olla meille hyvin henkilökohtainen asia. Jokaisella meistä on omat mielivärimme, joita viljelemme ympärillämme. Sisustaessa värien valitseminen on joillekin helppoa ja luontevaa, mutta toisille se voi olla todellinen päänvaiva. Valintaongelmiin voi löytyä kaivattua apua perehtymällä värioppiin ja värien vuorovaikutukseen.
Eri ihmiset aistivat värit eri tavoin. Värin aistimiseen vaikuttaa usein mieliala, mutta muita, hieman yllättäviäkin tekijöitä löytyy: ikä, sukupuoli tai sairaus voivat vaikuttaa kokemukseemme väristä. Esimerkiksi monet ihmiset mieltyvät vanhuuden päivillä hillitympiin väreihin kuin nuoruudessaan. Sairauden vaikutuksesta tummat, voimakkaat värit voivat tuntua ihmisestä ahdistavilta tai hyökkääviltä ja herättää jopa fyysistä pahoinvointia ja päänsärkyä. Esimerkiksi kirkas, vahva violetti on usein tällainen rauhattomuutta ja ahdistusta herättävä väri.
Värien psykologisesta vaikutuksesta on olemassa erilaisia teorioita, joihin väriterapiat perustuvat. Tällä seikalla on huomionarvoinen asema sisustusta suunniteltaessa. Teorioita ei pidä kuitenkaan ottaa liian vakavasti. Esimerkiksi jos ihminen ei yksinkertaisesti pidä sinisestä väristä, vaikka sen teorian mukaan kuuluisi rauhoittaa, voi teoria viedä sisustajan väärille poluille.
Yleisesti ottaen viileät värit, kuten sininen ja vihreä, rauhoittavat tilassa. Lämpimillä väreillä, keltaisella ja punaisella, on puolestaan kiihottava vaikutus. Keltaisen on sanottu kiihottavan ruokahalua ja punaisen herättävän intohimoa. Joku saattaa yhdistää punaisen kuitenkin liian voimakkaasti vereen. Tällöin tunnelmasta voi tulla painostava.
Sävy sävyyn vai kontrastein
Värien vuorovaikutus tarkoittaa värin vaikutusta toiseen väriin. Värit muuntuvat toistensa vieressä. Rinnatusten asetetut värit korostavat toistensa vastakkaisia ominaisuuksia, kuten sävyä, kylläisyyttä, valoisuutta tai voimakkuutta. Esimerkiksi tumma tausta korostaa värin vaaleutta: tummanpunaiselle päiväpeitteelle asetettu vaaleanpunainen tyyny korostaa peitteen tummuutta ja peite puolestaan tyynyn vaaleutta. Sama tyyny vaalealla peitteellä edustaa tummaa vastakohtaa.
Värien vuorovaikutuksen ansiosta sama väri voi näyttää tyystin erilaiselta kahden eri värin rinnalla. Lämpimällä keltaisella taustalla oleva ruskea sisustuksellinen yksityiskohta näyttää toisenkaltaiselta ruskealta sinistä taustaa vasten. Keltaisella taustalla ruskea näyttää syvemmältä, voimakkaammalta ja tummemmalta kuin sinisellä taustalla. Sininen tuo esiin ruskeasta itselleen vastakkaisen ominaisuuden - lämpimän, kohti tulevan puolen. Lämpimät värit tuovat puolestaan ruskeasta pintaan sen viileän puolen.
Huonossa väriyhdistelmässä toinen väri sabotoi toista väriä niin, että se alkaa näyttää valjulta ja menettää ne ominaisuudet, joiden takia kyseisen värinen sisustuselementti on ehkä hankittu. Valkoinen on sisustuksessa neutraali tausta. Sen rinnalla väri on oma itsensä.
Tummuudeltaan samanasteiset vastaväriparit - punainen-vihreä, keltainen-violetti, oranssi-sininen - yrittävät kumota toisensa. Jos sisustuksessa on sopivassa suhteessa käytetty vastavärejä, eli toista huomattavasti enemmän ja toista tehostevärinä, syntyy vastaväriharmonia. Mutta jos molempia värejä on yhdistetty samaan sisustukseen tasapuolisesti, ne synnyttävät värisevän vaikutelman.
Lähiväreillä, joilla tarkoitetaan väriympyrässä lähekkäin sijaitsevia värejä, saadaan sisustukseen aikaan rauhallinen ja tasapainoinen tunnelma. Ilmiötä kutsutaan lähiväriharmoniaksi.
Tila muotoutuu väreillä
Huoneessa pintamateriaalien värien tummuus ja vaaleus luovat illuusion tilan koosta. Vaaleat pinnat saavat tilan tuntumaan avaralta. Tummat värit puolestaan tulevat kohti ja siten pienentävät tilaa. Myös värin viileys ja lämpimyys vaikuttavat etäisyyden tuntuun. Lämpimät värit - punainen, keltainen, oranssi - ovat hyvin intensiivisiä ja tulevat voimakkaasti liki. Viileät värit - sininen, vihreä - sen sijaan tuntuvat loittonevan. Violetti on hieman poikkeus. Se tuo pinnan hyvin lähelle, vaikka tekeekin tilan muuten kylmäksi.
Tummat ja kylläiset värit tekevät tilasta pimeän ja ahdistavan tuntuisen. Levoton vaikutelma syntyy myös silloin, jos kaikki pinnat ovat hyvin eri sävyisiä. Viileät sävyt tekevät huoneesta levollisen, lämpimät puolestaan aktiivisen ja kiihottavan. Voimakkaina sävyinä lämpimät värit aiheuttavat rauhattoman vaikutelman.
Tilan kolmea elementtiä, lattiaa, kattoa ja seiniä, eri tavoin sävyttämällä saadaan tilassa aikaan erilaisia kokovaikutelmia. Jos koko huone on sävytetty samalla vaalealla sävyllä, huone koetaan erittäin avarana, katto, lattia ja seinät etääntyvät, ja saattaa herätä kaipuu maasta jalkojen alle. Sitä saadaan valitsemalla lattiaan muita pintoja tummempi materiaali. Katon ja lattian sävyjä muuntelemalla voi leikitellä huoneen korkeusvaikutelmalla. Tummat katto ja lattia antavat tunteen matalasta tilasta.
Seiniä sävyttämällä voidaan puolestaan kokeilla tilan kapeuden ja leveyden tuntua. Muita seiniä tummemmaksi maalattu seinä aiheuttaa tunteen tilan lyhenemisestä. Jos se on vielä lämpimän sävyinen, illuusio voimistuu. Vastavuoroisesti muita seiniä vaaleammaksi maalattu, kylmäsävyinen seinä vaikuttaa etääntyvältä, jolloin huone kapenee.
Epäkäytännöllisestäkin tilasta voi saada miellyttävämmän hyödyntämällä edellä kerrottuja keinoja. Esimerkiksi ahtaalta tuntuva, kapea tila muuttuu avarammaksi ja tasapainoisemman tuntuiseksi, kun katto ja seinät maalataan tai tapetoidaan vaaleilla sävyillä ja tilan päätyseinät hieman tummemmilla sävyillä. Vastaavasti neliönmuotoinen huone saadaan tuntumaan pitkänomaisemmalta sävyttämällä kaksi vastakkaista seinää vaaleammalla sävyllä kuin toiset kaksi.
Teksti: Hanna Helimaa
Kuvat: Suomen AM-Markkinointi Oy