Varaudu onnettomuuteen – aseta ICE-tiedot myös älypuhelimeesi

ICE-tietojen avulla voit auttaa pelastusviranomaisia ja muita auttajiasi hätätilanteessa. Kirjaimet ICE on aikaisemmin tallennettu lähiomaisen nimen eteen kännykän puhelinluetteloon. Älypuhelimissa on kuitenkin useimmiten käytössä pääsykoodi, jonka vuoksi ICE-koodi täytyy erikseen asettaa puhelimeen. 

ICE-kirjainlyhenne tulee sanoista In Case of Emergency, eli suomeksi "hätätilanteessa". ICE-tunnisteen avulla esimerkiksi pelastushenkilökunta löytää nopeasti hätätilanteeseen joutuneen henkilön lompakosta tai esimerkiksi matkapuhelimesta tiedon siitä, kenelle hätätapauksesta pitäisi ilmoittaa.

ICE-tietoja kannattaa säilyttää sekä lompakossa että puhelimessa siltä varalta, että vain toinen on hätätapauksessa mukana. Internetistä voi tulostaa erikseen ICE-kortin lompakkoon.

Tavallisiin matkapuhelimiin ICE-tiedot on voinut tallentaa puhelinluetteloon esimerkiksi niin, että tunnisteen ICE on lisännyt lähiomaisen nimen eteen. 

Pääsykoodi estää puhelimen selailun

Nykyaikaisiin älypuhelimiin voi halutessaan asettaa niin sanotun pääsykoodin. Pääsykoodin asettaminen estää esimerkiksi varkauden varalta muiden kuin puhelimen omistajan pääsyn puhelimen tietoihin. Pääsykoodi kuitenkin estää myös pelastusviranomaisten pääsyn älypuhelimen puhelinluetteloon.

Jotkut puhelinvalmistajat ovat ottaneet kansainvälisen ICE-käytännön huomioon älypuhelimien suunnittelussa. Samsungin teknisen tuen mukaan kaikissa uusimmissa Samsung-merkkisissä älypuhelimissa ICE-tiedot voi erikseen asettaa puhelimeen.

Älypuhelimella pystyy soittamaan hätäpuheluita ilmankin pääsykoodia. Kun älypuhelimeen on asetettu ICE-tiedot, ne löytyvät hätäpuheluvalikon alta, jolloin viranomaiset saavat puhelimen kautta edelleen tiedon hätätilanteeseen joutuneen henkilön lähiomaisista.

Nokian teknisestä tuesta taas kerrotaan, ettei Lumia-älypuhelimissa ole vielä vastaavanlaista mahdollisuutta asettaa puhelimeen ICE-tietoja.

ICE-tiedot voi kuitenkin esimerkiksi tallentaa puhelimen aloitusnäyttöön taustakuvaksi. Puhelimen taakse voi myös liimata pienen tarran, johon kirjoittaa itse ICE-tietonsa.

ICE-tietojen lisäys Samsung-merkkisiin älypuhelimiin 

1. Mene Puhelin-valikon alta Yhteystiedot-valikkoon.

2. Yhteystiedot-valikosta löytyy Ryhmät-valikko. Ryhmät-valikon alta taas löytyy integroitu ryhmä ICE-hätäyhteyshenkilöt. Valitsemalla tämän ryhmän, saat lisättyä hätäyhteyshenkilöiden yhteystietoja.

3. Kun olet asettanut hätäyhteyshenkilöiden tietoja, voit tarkistaa, että tiedot ovat tallentuneet. Jos puhelimessasi on käytössä pääsykoodi, näkyy silloin aloitusnäytössä Hätäpuhelu-teksti.

Kun painat tätä kohtaa, pääsen Hätäpuhelun valinta-valikkoon. Valikon vasemmassa alareunassa on ihmistä kuvaava kuvake. Painamalla tätä kuvaketta saat näkyviin ICE-yhteyshenkilösi nimet ja puhelinnumerot.

Lisätietoja tulostettavasta ICE-kortista: icekortti.fi

Lue myös:

    Uusimmat