Poliisi: Rakennusyrittäjä huijasi kielitaidottomia työntekijöitä lähes 400 000 euron edestä – lisät maksamatta, sopimukset vain suomeksi

Itä-Uudenmaan poliisi kertoo saaneensa valmiiksi esitutkinnan laajassa rakennusalan yritykseen liittyvässä rikoskokonaisuudessa. Uusimaalaista yrittäjää epäillään yhteensä 17:stä kiskonnantapaisesta työsyrjinnästä. 

Poliisin tiedotteen mukaan epäillyt rikokset ovat tapahtuneen vuosien 2019-2021 välisenä aikana. Tapaus on siirtynyt syyteharkintaan.

Rikosten epäillään kohdistuneen yhtiön perulaisiin ja romanialaisiin työntekijöihin. Tutkinnan perusteella epäillään, että ulkomaalaisia työntekijöitä on asetettu huomattavasti epäedullisempaan asemaan verrattuna yhtiön suomalaisiin työntekijöihin ja rakennusalan muissa yhtiössä työskenteleviin työntekijöihin.

Osalle ulkomaalaisista työntekijöistä ei ole esimerkiksi maksettu lainkaan työehtosopimuksen mukaisia lisiä eikä ylityökorvauksia. Työnantajan epäillään myös teettäneen heillä pitkiä työvuoroja viikon jokaisena työpäivänä ja vapaapäivät ovat olleet vain satunnaisia. Työntekijät eivät ole olleet tietoisia heille kuuluvista vuosilomista tai lomakorvauksista.

Rikoksista epäilty yrittäjä on poliisin mukaan käyttänyt hyväkseen työntekijöiden kielitaidottomuutta sekä ymmärtämättömyyttä lainsäädännöstä ja työehtosopimuksista. Työntekijöiden työsopimukset ovat olleet suomenkielisiä.

– Osa työntekijöistä on ollut tyytyväinen saamaansa palkkaan, koska se on ollut moninkertainen verrattuna siihen, mitä heidän kotimaassaan olisi maksettu, sanoo rikoskomisario Hans Pirttilä poliisin tiedotteessa.

Poliisi epäilee yrittäjän saaneen palkkojen takaisinperinnästä rikoshyötyä yli 50 000 euroa. Tämän lisäksi yhtiön epäillään saaneen maksamattomista nettopalkoista rikoshyötyä 330 000 euroa.

Lue myös:

    Uusimmat