Vappuun kuuluvat piknik ja oma rakas, mutta myös "jotain hieman outoa" siinä on

Pasilan asemalta tavoitetut suomalaiset varautuvat vapun viettoon perinteisin menoin – huomenna vappupäivänä tavataan ystäviä, levitetään piknik-viltti nurmikolle tai kuherrellaan kullan kanssa kotona.

– Lähinnä kaverien kanssa lähden kaupungille ja torille, sieltä sitten Juttutupaan virvokkeelle ja kotiin ruokaa laittamaan, sanoo Tommi Nieminen.

– Jos on hyvä keli, käydään Linnanmäellä, mutta riippuu kelistä, kertoo Petteri Sipola.

– Kaverin kanssa mennään piknikille, se lupasi perehdyttää tällaisiin helsinkiläisiin vappuperinteisiin, sanoo ensimmäistä vappuaan Helsingissä viettävä Laura Sipilä.

– Pakenen vappua maalle vaimon kanssa, vaimo odottaakin jo lammilla, toteaa junaa Pasilan asemalla odottava Paul.

Monen maanantai kului vielä työn merkeissä, joten vapun juhlintaan jää käytännössä yksi päivä. Jotkut taas päättävät Matti Mäntysen tapaan huomisen suunnan sen perusteella, mistä sattuvat aamulla heräämään.

Vappupuhe on ääni menneisyydestä

Nykyihmiselle vappupuheet ovat suhteellisen tuntemattomia – suurin osa gallupin kynsiin joutuneista ei ole huomenna lähdössä kuuntelemaan aatteen paloa puhujankorokkeen juurelle.

– En suuremmin enää kuuntele, vaikka nuorempana kyllä kuuntelin, sanoo Marja-Liisa Tarkka.

Myös asemalta tavoitetun Paulin elämään puheet kuuluivat nuoruudessa.

– Nuorempana kyllä kuuntelin, kun oli vielä vappupuheita, mutta nyt kapitalismi on voittanut taistelun, Paul sanoo.

Kun vapusta on kadonnut aatteen palo, osa miettii, mikä juhlan merkitys ylipäätään on.

– Hieman outoa tämä vapun viettäminen on, pistää miettimään, että miksi sitä ylipäätään vietetään. Mutta hienoa että tuodaan ideoita esille, Pasi Nillukka pohtii.

Monen on myös vaikea ottaa vappupuheiden sanoja todesta.

– Riippuu ilmasta, lähdenkö kuuntelemaan puheita. Jos on hyvä sää, lähden liikenteeseen. Välillä olen kuunnellut puheita riippuen siitä, miten hallitukset ovat törmäilleet. Puheissa lupaillaan paljon ja haukutaan kavereita, miettii Victor Suontio.

(MTV3)

Lue myös:

    Uusimmat