Mainos

Kadonneet ovat rasvanahkaiset duunarit ja tunteen palo

Asiantuntijan mukaan vappupuheiden yhteiskunnallinen merkitys on vähentynyt. Poliittisen historian professori Timo Soikkanen Turun yliopistosta arvioi, että puheiden sanoma on muuttunut ja laimentunut vuosien varrella.

– Puheissa ei enää ole sellaista aatteellista ja ideologista paloa, ei sellaista suurta uhoa kuin ennen vanhaan.

Soikkasen mukaan suomalainen yhteiskunta on saavuttanut pisteen, jossa on siirrytty asioiden vaatimisesta niiden säilyttämiseen.

– Ennen työväestön vappupuheissa esitettiin suuria ajatuksia, jyrkkiä vaatimuksia ja muutoksia. Marssijoiden jonot olivat pitkiä ja ne korostivat puhujan uhoa. Nykyisin esillä on hyvinvointivaltion säilyttäminen ja vanhoista etuuksista kiinnipitäminen.

Professori näkee, että myös työväestön käsite on hämärtynyt ja laajentunut.

– Nykyäänhän myös porvarilliset puolueet kokoomus etunenässä ovat tunkemassa samoille apajille ja saman tunnuksen eli työväestön alle, Soikkanen toteaa.

– Sellaisen rasvanahkaisen työläisen rooli on niin pieni enää. Jos ajatellaan 20- ja 30-luvun työväestöä, niin ne eivät hyväksyisi työläisiksi monia sellaisia, jotka katsovat olevansa nykyisin työväkeä.

Aikoinaan vappupuheissa on esitetty merkittäviä työaikaan, lomiin ja eläkkeisiin liittyviä vaatimuksia. Myös rauhanaatteella on ollut niissä suuri rooli.

(MTV3)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.