Mainos

Kaunis vappusää rumentaa lastensuojelutilastoja

Vappuna lastensuojeluilmoitusten määrä kasvaa, kertovat lastensuojelun ammattilaiset.

Lastensuojeluilmoitusten määrä lähtee vappuna kasvuun samoin kuin koulujen aloitus- ja lopetusviikonloppuina, kun nuoriso juhlii kaduilla, sanoo Vantaan sosiaali- ja kriisipäivystyksen johtaja Tiina Korvenranta.

Ja mitä kauniimpi sää ulkona on, sitä karummaksi ilmoitustilastot muuttuvat.

Osin ilmoitusten määrän kasvu johtuukin siitä, että puuttumiskynnys madaltuu juhlimisen siirtyessä kodeista ulkoilmaan. Poliisi tarttuu tällöin helpommin kaduilla hoiperteleviin nuoriin ja myös terveyskeskusten kautta tehdään Espoon sosiaali- ja kriisipäivystyksen johtajan Ann-Sofie Joanknechtin mukaan lastensuojeluilmoituksia.

– Jos on huono sää, juodaan sitten enemmän piilossa ja ilmoitusten tekeminen riippuu naapureiden aktiivisuudesta, Tiina Korvenranta sanoo.

Ilmoituksia tulee Korvenrannan mukaan sekä vanhempien ongelmajuomisesta kotona että päihtyneiden lasten löytymisestä kaduilta.

Lastensuojelun keskusliiton toiminnanjohtaja Seppo Sauro huomauttaa, että usein ilmoitusten takana on pidempiaikaisia ongelmia, jotka vain kärjistyvät vappuna.

Ilmoitusten määrä nousee Sauron tulkinnan mukaan vappuna, koska kyseessä on pitkä viikonloppu, johon kuuluu runsasta alkoholin käyttöä. Perheissä jo aiemmin pinnan alla muhineet ongelmat voivat kärjistyä, kun saman katon alla on vietettävä paljon aikaa, eikä pakoreittiä löydy esimerkiksi työstä kuten arkena.

– Pitää muistaa, että ei ole kyse rankaisusta vaan siitä, että selvitetään, tarvitseeko perhe tuekseen muitakin toimenpiteitä eli apua, Sauro muistuttaa.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.