Vappukaahari syöksyi suojatietä ylittäneen lapsiperheen läpi Esplanadilla – perheenäiti: "Auto sujahti sentin tai kahden päästä jalastani"

Poliisilta julki uutta videomateriaalia: Näin lähellä pieni lapsi oli jäädä Esplanadin kaaharin alle 2:01
Poliisi julkisti oikeudenkäynnin aluksi uutta valvontakameramateriaalia, josta näkyy, miten lähellä pieni lapsi oli jäädä Esplanadin kaaharin alle.

Esplanadin vappukaaharin auto syöksyi yli sadan kilometrin tuntivauhtia suojatietä ylittäneen lapsiperheen läpi. Perhe oli ollut katsomassa Mantan lakitusta ja lähtenyt kohti hotellia, sitten kuului kova jylinä. Helsingin käräjäoikeudessa on kuultu tänään myös muita todistajia.

– Se tuli niin kovaa, etten ehtinyt varoittaa perhettäni. Minä hyppäsin taaksepäin ja perheeni eteenpäin. Auto sujahti sentin tai kahden päästä jalastani, perheenäiti kuvaili oikeudessa maanantaina.

Helsingin käräjäoikeus jatkoi maanantaina Esplanadilla vappuna 2022 tapahtuneen onnettomuuden käsittelyä.

Tytär rupesi itkemään, menin tien yli ja päätettiin mennä hotelliin sisälle, koska oli vaarallista olla ulkona, nainen kuvaili.

– Kyllähän siitä sellainen vappumuisto jäi, että onneksi ollaan elossa. Me oltiin ihan sokissa.

Auto syöksyi terasille 

Myös keski-ikäinen mies oli seurannut Mantan lakitusta kumppaninsa kanssa ja istahtanut juuri Cafe Esplanadin terassille patonkien ja teekupposten kanssa.

– Terassi oli aika tyhjä. Istuimme aika kiinni ikkunoissa, koska ajatuksena oli, että jos tulee jotain vappuörveltäjiä, ei olla ihan kadunreunassa, mies kertoi oikeudessa.

Samassa alkoi kuulua kiihdytyksen ääntä, pari paukahdusta ja sitten "oikein kova pamaus".

Pelättyjen vappuörveltäjien sijaan terassille pariskunnan viereen parin metrin päähän syöksyi auto.

– Luulin ensin, että kaahari ajoi suoraan terassille, auton vauhti oli niin valtava ja se tuli syöksymällä, mies kuvaili. 

– Mutta se olikin kadun reunaan pysäköity auto. Huomasin, että ikkunassa kahvilan lasiovessa oli päänkokoinen pyöreä reikä ja ulkomaalainen mies makasi siinä maassa.

Kumppaninsa kanssa vappuiltapalaa syönyt mies kertoi oikeudessa, miten tarkisteli loukkaantuneen ulkomaalaismiehen kuntoa ja laittoi häntä kylkiasentoon.

– Meillä oli hyvä tuuri. Kävellen tai seisten pystyy väistämään, mutta istuma-asennossa on tosi avuton, mies kuvaili.

Ehti juuri pois alta

Vappukaahauksen aikaan Esplanadilla paikalla ollut keski-ikäinen nainen kertoi pelänneensä kolariauton räjähtämistä.

– Kollegani oli astunut jo suojatielle ja minä olin menossa perässä, kun näin oikealla lähestyvän auton ja moottorin jyrinää, nainen kuvaili oikeudessa.

– Ehdin tarttua kollegaani käsivarresta ja vetää hänet pois suojatieltä, kun auto ajoi noin satasen tuntivauhtia suojatien yli.

Seuraavaksi kuului kova tömähdys ja nousi savupilvi.

– Kun en nähnyt tilannetta, pelkäsin, että auto räjähtää. Mietin vaan, että kun oli kevätjuhlapäivä, että toivottavasti kukaan lapsi ei loukkaantunut, nainen kuvaili oikeudessa.

Nainen työskenteli keikkatarjoilijana ja oli ollut juuri lähdössä töistä kollegansa kanssa.

– Jos en olisi vetänyt kollegaani pois suojatieltä, olisimme jääneet molemmat auton alle.

– Olihan se järkyttävää, että Helsingissä tapahtuu tällaista keskellä kevätjuhlapäivää. Itse asiassa koko asia meni jakeluun kunnolla vasta seuraavana päivänä, nainen kuvaili.

Lue myös:

    Uusimmat