Vappuaatto menee sumussa – märkää kaikissa olomuodoissa, sää "kurja ja karsea"

Vappuaattona sataa vettä sen kaikissa olomuodoissa ja läheltä liippaa, ettei Mantaa lakiteta räntäsateessa. Päivä on myös sumuinen.

Vappuaaton sää on meteorologi Aleksi Jokelan mukaan lyhyesti "kurja ja karsea."

– Matalapaineen mukana saapuu sateita. Maan keskiosassa tulee räntää ja pohjoisessa räntää ja lunta. Aamulla sateiden olomuoto voi olla etelässäkin räntää, mutta se muuttuu vedeksi päivän mittaan.

Mantan lakittaminen räntäsateessa vältetään siis juuri ja juuri – iltapäivään mennessä etelässä sade on muuttunut vetiseksi. Sen sijaan Kauppatorille kokoonnutaan sumussa.

– Matalapaine tuo mukanaan niin kosteaa ilmaa, että sumua voi etelä- ja keskiosassa maata.

Lämpötila on vappuaattona Jokelan mukaan etelässä viiden asteen paikkeilla ja maan keski- ja pohjoisosissa vain hieman nollan yläpuolella.

Vappupäivä etelässä poutainen

Vapun säätä luonnehdittiin vielä eilen mysteeriksi. Syy muutokseen on se, että maahan saapuvan matalapaineen liike on hidastunut – siksi vappupäivän säätä on hankala ennustaa tarkasti.

– Aiemmin näytti siltä, että matalapaine olisi mennyt nopeammin pohjoiseen, Jokela kertoo

Todennäköisesti vappupäivä on pilvinen etelässä ja sateet jatkuvat pohjoisessa. Lämpötila pysyy samana kuin aattonakin, ellei aurinko tule esiin ja ilahduta etelän vappupiknik-kansaa.

– Vappupäivänä ja sen jälkeen on toivoa. Voi olla aurinkoista ja kymmentä astetta.

”Heti Venäjän puolella lämmintä ja aurinkoista”

Kevät on pitkään jatkuneiden yöpakkasten vuoksi alkanut tänä vuonna poikkeuksellisen hitaasti. Se voi johtua siitä, että matalapainetoiminta on ollut Pohjois-Euroopassa vilkasta, Jokela pohtii.

– Lämmin ilmamassa on jäänyt Etelä- ja Itä-Eurooppaan eikä tänne ole päässyt muodostumaan yhtään korkeapainetta, hän selittää.

Aurinkoiseen säähän ja vappuun ei siis ole pitkä matka, kunhan vaan suuntaa itään.

– Heti Venäjän puolella on tosi lämmintä ja aurinkoista. Pietarissa on jopa 20 astetta. Me saamme vaan sateet.

Lue myös:

    Uusimmat