Tällainen on vapun sää! Vaikka ilmamassa mutkittelee Suomen yllä, yksi asia on varma: "Ellei lasketa paikallisia, vähäisiä sateita"

Vapun juhlinnassa saatetaan tänä vuonna säästyä kastumiselta, sillä sateet ovat näillä näkymin vain paikallisia. Viime päivien lempeälle lämmölle saadaan kuitenkin heittää hyvästit.

Forecan meteorologi Juha Föhr on varsin varovainen puhuessaan ylihuomenna koittavan vapun säästä. Säästä kun on kyse, mikään ei ole varmaa.

– Korkeapaine heikkenee ja mennään kohti epävakaisempaa säätä, mutta se näkyy lähinnä pilvisyyden lisääntymisenä eikä niinkään sateina; ellei lasketa paikallisia, vähäisiä sateita, Föhr kertoo.

Sateet yleistyvät maan pohjoisosassa vapunpäivänä, mutta etelässä niiden saapumista saa odotella vapun yli torstaihin saakka. Lunta voi tulla Ylä-Lapin alueella.

Vappuyönä nolla astetta

Maan länsiosassa vappuaattoa vietetään normaalia lämpimämmässä säässä. Sää viilenee viikon puolivaiheilla, kun maan keskiosissa oleva matalapaine siirtyy itään.

– Silloin sää viilenee myös etelässä, ja siitä torstain sateetkin aiheutuvat. Ollaan rajamailla, että onko meillä kylmä vai lämmin, sillä ilmamassa saattaa mutkitella Suomen yllä.

Paria päivää pidempää viileää jaksoa Föhr ei sääkartoista kuitenkaan löydä. Vappuyönä etelässä lämpötila laskee nollaan juuri ennen auringonnousua.

– Mutta sekin on vuodenajan mukaista. Ei kylmä vappuyö tee koko vapusta kylmää.  

Lue myös:

    Uusimmat