Mainos

Vantaanjoen pohjaeläimet selvisivät tulvasta

Vantaanjoen pohjassa on elämää, mutta esimerkiksi Hyvinkäällä kalat ovat hävinneet muutamista paikoista kokonaan.

Vantaanjoen pohjaeläimet ovat selvinneet yllättävän hyvin viime kesän tulvasta. Vaikka kalakannat kärsivät pahoin, pienemmät pohjaeläimet säilyivät hengissä. Vantaanjoen pohjalajiston hyvä sopeutumiskyky johtuu siitä, että lajit ovat joutuneet aiemmin kokemaan vielä viime kesääkin ankarampia oloja.

Tutkijat ottavat pohjaeläinnäytteitä Vanhanmyllyn koskella Hyvinkäällä. Näytteistä selviää, miten pahaa tuhoa viime kesän tulva ja jätevesien lasku jokeen ovat aiheuttaneet. Näyteastian sisältö ilahduttaa tutkijaa.

- Ihan helpottava löydös oli, ettei täällä olekaan tapahtunut täystuhoa, vaan pohjaeliöstöt ovat säilyneet aika pitkälle ennallaan, Riista- ja kalatalouden tutkimuslaitoksen tutkija Katriina Könönen sanoo.

Parhaimmillaan yhdestä koskesta saattaa löytyä 30 eri pohjaeläinlajia. Suoraan jätevedenpuhdistamon alapuolella sijaitsevalla Åvikin koskella pohjaeliöstö näyttää huomattavasti vähälukuisemmalta. Koska paikalta ei ole otettu näytteitä aiemmin, tutkija ei uskalla arvioida, johtuuko kato kesän jätevesistä vai onko paikka muuten vain vähälajinen. Kun olosuhteet huonontuvat, ensimmäiseksi lajistosta yleensä häviävät herkimmät lajit kuten päivänkorennot ja vesiperhoset.

- Joku herkempi laji kun katoaa, niin voi kestää vuosiakin, että se palaa tänne.

Vaikka pohjaeläimet selvisivät tulvasta ja jätevesistä melko vähin vaurioin, Vantaanjoen kalakannat kärsivät pahoin. Esimerkiksi Hyvinkäällä kalat ovat hävinneet muutamista paikoista kokonaan.

(MTV3)

(Seitsemän uutiset 07.10.2004)

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.