Mainos

Vantaan taidemuseo suljettiin sääolosuhteiden vuoksi

Vantaan taidemuseon Drawing in the Flesh – piirtäjän näkökulma -näyttely on jouduttu sulkemaan ennenaikaisesti vaativien sääolosuhteiden vuoksi.

Suomi hikoilee tällä hetkellä helleaallossa, mutta itse helle ei ollut kuitenkaan museon sulkemissyy.

– Taidemuseon tekniikka ei riittänyt siihen, että ilmankosteus saataisiin poistettua. Ilmastointilaitteet eivät kestäneet. Ne ovat nyt muutenkin aika lailla tiensä päässä, mutta teho ei riittänyt nyt takaamaan teosten turvallisuutta, kertoo Vantaan museojohtaja Leena Hiltula.

Teosten uhkana ei niinkään ole siis helle, vaan ilmankosteus. Näyttelyssä oli mukana 16 nykykuvataiteilijan eri piirtämisen tekniikoilla toteutettuja teoksia sekä Vantaan taidemuseon omista kokoelmista koottu osuus.

– Näyttelyn teokset ovat piirtäjien teoksia, eli on paljon paperipohjaista taidetta. Paperihan imee kosteuden. Tuloksena on tämä, että näyttely suljetaan. Me emme uskaltaneet pitää taideteoksia seinillä.

Kosteus vaikuttaa paperiin niin, että se kupruilee reunoiltaan. Hiltulan mukaan paperin imiessä kosteutta paperi venyy, tosin kosteus ei ole millekään taiteelle hyvä asia.

– Tällaisella ilmalla sen huomaa esimerkiksi, kun koskee sanomalehteen. Kaikki paperi on sellaista, eikä sille voi mitään, että näin tapahtuu. Raamitukset voivat teoksissa jonkin verran auttaa, mutta se pitää olla erityisammattilaisen raamittamat, Hiltula sanoo.

Hiltula ei tiedä onko maailman museot kohdannut samanlaista kosteusongelmaa kuin Vantaan taidemuseo.

– Meilläkin tämä on ensimmäinen kerta, kun tällaista tapahtui. Meillä ei ole ennen ollut yhtä vahvasti paperipohjaista taidenäyttelyä. Toinen on sitten tämä kosteus. Minusta tuntuu, että ilmasto on alkanut kostumaan kuumenemisen myötä hieman enemmän kuin aikaisemmin, Hiltula päivittelee.

Taideteokset on nyt haettu Hiltulan mukaan ammattilaisten toimesta. Teokset viedään nyt tiloihin, missä ne säilyvät paremmin.

– Tarpeen mukaan teokset konservoidaan ja oiotaan, ja laitetaan kuntoon. Nämä asiat kuuluu ihan sopimuksiin ja vakuutuksien piiriin. Tällainen vaara saattaa olla olemassa, mutta se selviää kuntotarkastuksen jälkeen.

Vantaan taidemuseo avataan yleisölle jälleen lokakuussa.

(MTV3)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.