Poliisi epäilee useita henkilöitä virkarikoksista Vantaan vankilan matkasellimurhaan liittyen

Vantaan sellisurman esitutkintamateriaalin kuvat kertovat karua kieltä teon julmuudesta 1:13
Sellisurman tekovälineinä oli erilaista sellistä löytynyttä esineistöä, kuten partaterä ja muovipussi. Kuvat ovat osa poliisin esitutkintamateriaalia.

Poliisi epäilee tällä hetkellä useita henkilöitä virkarikoksista Vantaan vankilan sellimurhaan liittyen. Vankilan matkasellistä löytyi viime vuoden tammikuussa kuolleena parikymppinen mies.

Uhriksi joutunutta 21-vuotiasta miestä kidutettiin ensin sellissä useiden päivien ajan ja lopulta hänet tukahdutettiin hengiltä. Vartijat eivät huomanneet väkivaltaa saati puuttuneet siihen, minkä vuoksi poliisi käynnisti esitutkinnan vankilan toiminnasta jo viime keväänä.

19-vuotiasta Abshir Diini Muyeta ja 23-vuotiasta Perttu Oskari Pyynöstä syytetään uhrin julmasta ja raa'asta murhasta sekä törkeästä raiskauksesta. Tuomio jutussa annettaneen pian. Miesten mielentilatutkimukset ovat valmistuneet ja niitä käsitellään Itä-Uudenmaan käräjäoikeudessa tällä viikolla.

Itä-Uudenmaan poliisi tutkii edelleen vankilahenkilökunnan toimintaa sellimurhajutussa. Rikoksesta epäiltyjä on tällä hetkellä useita, mutta tilanne voi muuttua tutkinnan edetessä.

– Meillä on iso määrä ihmisiä kuultavana ja osaa on jo kuulusteltu. Suurinta osaa kuullaan tässä vaiheessa rikoksesta epäiltynä. Tutkinta tulee kestämään vielä kuukausia, koska kuultavien määrä on niin laaja, jutun tutkinnanjohtaja, rikoskomisario Tero Tyynelä kertoo.

Poliisi epäilee henkilöitä virkavelvollisuuden rikkomisesta.

Vartijat eivät huomanneet

Vantaan sellimurhassa käytettiin erilaisia välineitä ja uhri tukahdutettiin pitkäkestoisen väkivallan päätteeksi muovipussilla. Uhriin kohdistunut väkivalta oli syystä tai toisesta jäänyt vankilan henkilökunnalta huomaamatta. Matkasellissä ei ole valvontakameroita.

Matkasellissä oli henkirikoksen aikaan parikymppisen uhrin lisäksi viisi muuta miestä. Kahta heistä syytetään murhasta.

Matkasellissä surmatun nuoren miehen sellitoverit yrittivät kiinnittää vankilan vartijoiden huomion kahteen otteeseen kesken uhriin kohdistuneen julman pahoinpitelyn. Vartijat eivät kuitenkaan ymmärtäneet, mistä oli kyse, eikä uhri saanut apua.

Vartijat havahtuivat tilanteeseen vasta aamulla torstaina 27. päivä 2022, kun Muye ilmoitti yhden vangin kuolleen ja väitti tämän tehneen itsemurhan.

Kaikki sellissä olleet kolme todistajaa kuvailivat poliisille olleensa järkyttyneitä tapahtumien johdosta. He kuvailivat väkivaltaa niin raa’aksi, ettei tilannetta pystynyt koko aikaa katsomaan.

– En jotenkin voinut edes uskoa mitä siellä on tapahtumassa, niin en pystynyt kokoajan katsomaan edes sitä tilannetta. Se oli niin kauhea se tilanne, etten siksi pystynyt katsomaan jatkuvasti sinne suuntaan, yksi vangeista kommentoi poliisin esitutkinnassa hetkeä, kun uhria surmattiin.

Vantaan sellimurhan uhrin äiti on miettinyt paljon poikansa viimeisiä päiviä 0:46
Katso videolta, mitä sellimurhan uhriksi joutuneen Nicon äiti kertoo pohtineensa poikansa viimeisistä hetkistä vankilassa.

21-vuotiaan Nicon äiti antoi syksyllä haastattelun Rikospaikalle. Voit katsoa koko haastattelun MTV Katsomosta.

Lue myös:

    Uusimmat