Mainos

Vantaan hämärän dinopuiston puuhamies yllättää: Autan tässä vain kielitaidotonta vaimoani

Vantaan kaupunki harkitsee dinosaurusteemapuiston tonttivarauksen purkamista hankkeeseen liittyvien epäselvyyksien takia. Hankkeen puuhamies väittää, että sijoittajat ovat vain innostuneet uutisoinnista. 

0:13

– Lapset voivat tehdä arkeologisia kaivauksia ja saavat siitä diplominkin. Vanhemmat istuvat terassilla grillailemassa. Pöytään tuodaan grilli ja saat sieltä sisältä sen ruokakorin eli kalakorin tai lihakorin.

Jurase Parkin puuhamies Jorma Leppäniemi kuvailee haastattelussa vuolaasti lapsiperheiden ajanviettoa tulevassa puistossa. Vaikka sille suunnitellulla paikalla Vantaan Kivistössä on toistaiseksi vain luminen läntti, suunnitelmat ovat jopa humoristisen yksityiskohtaisia. Nettisivuilla sijoittajille tarkoitetuista alennuksista yksilöidään muun muassa kaksi annosta "kahvia ja spiraalipullaa". 

Sinulla tuntuu olevan jo hyvin pitkällä nämä suunnitelmat? 

– Kyllä. Kaikki suunnittelu on tehty. Harmittaa, että kaksi toimittajaa on lähtenyt mustamaalaamaan meitä. 

"Sijoittajat vain innostuneet"

Leppäniemen mukaan hankkeen suurin potti eli 10 miljoonan euron rahoitus olisi tulossa 12 kiinalaiselta yhtiöltä. Niiden olisi määrä toimittaa sijoituksensa erilaisen materiaalin muodossa. MTV Uutiset jätti tänään yhteydenottopyynnön muutamaan nettisivuilla mainittuun yhteistyökumppaniyhtiöön, mutta toistaiseksi ne eivät ole palanneet asiaan. 

Kolme miljoonaa euroa puolestaan halutaan kerätä joukkorahoituksella tavallisilta ihmisiltä ja muilta sijoittajilta. Leppäniemi väittää, että viime päivien julkisuus on vain lisännyt suosiota suomalaisten sijoittajien keskuudessa. 

– Kyllä tämä kiinnostusta on herättänyt. En ole nyt katsonut tilannetta, mutta luulen, että siellä on kasassa 100 000 - 200 000 euroa.

Suomen Kuvalehti kertoi pari päivää sitten hankkeen kummallisuuksista, muun muassa suojattujen kuvien ja nimien käyttöoikeuksiin liittyvistä epäselvyyksistä. Mediassa on nostettu esille myös se, että Leppäniemen yritystä on syytetty aiheettomien laskujen lähettämisestä. Lukuisia juttuja on puitu käräjillä. Leppäniemi syyttää näistä riitajutuista venäläistä ex-vaimoaan. 

Vantaa harkitsee vetäytymistä

Vantaan kaupunki saattaa nyt vetää dinosauruspuistolle antamansa tontin suunnitteluvarauksen pois epäselvyyksien takia. Hankkeen puuhamiehen taustoja ei ollut selvitetty ennen varauspäätöksen tekemistä, vaikka "huhuja oli kuultu". Kivistössä Hämeenlinnanväylän varressa sijaitsevan tontin varaus raukeaa joka tapauksessa huhtikuun loppuun mennessä, mikäli rahoitusta ei pystytä varmistamaan. 

– On mahdollista, että kaupunkisuunnittelulautakunta päätyy purkamaan varauksen jo aikaisemmin, sanoo kaupungin tonttipäällikkö Armi Vähä-Piikkiö.

Leppäniemi ei tiedosta lannistu. 

– Kuulen nyt ensimmäistä kertaa, että tonttivarausta oltaisiin mahdollisesti purkamassa. Epäilen kyllä, että niin tehtäisiin, koska se on kuitenkin virallinen päätös. Meillähän on ihan selvät päätökset ja aikarajat sovittuna, Leppäniemi sanoo. 

"Yhteistyökumppanit" penseinä

Alun perin tonttivarauksesta päätettiin kaupunkisuunnittelulautakunnan kokouksessa lokakuussa. Kyseisessä päätösasiakirjassa hankkeeseen osallisiksi nimetyt mainostoimisto ja joukkorahoitusyhtiö ihmettelevät MTV Uutisille kirjauksia. 

Rahoituksen järjestäjäksi mainitaan Invesdor Oy. Yrityksen viestintäpäällikkö Mikko Savolainen ihmettelee yrityksen nimen esiintymistä paperissa.

– Emme me ole mitään järjestämässä. Alustavia keskusteluja käytiin, mutta mihinkään sopimukseen ei koskaan päädytty, hän painottaa. 

Päätöspaperissa mainitun mainostoimiston johtaja vaikuttaa puolestaan erittäin kiukkuiselta, kun MTV Uutiset tiedustelee häneltä yhteistyön luonnetta. 

– Leppäniemi tuli yksityishenkilönä viime keväänä pyytämään tarjousta meiltä ja sellainen tehtiin. Mitään sopimusta ei kuitenkaan koskaan allekirjoitettu eikä laskuja lähetetty. Vetäydyimme kuviosta sen jälkeen, kun syksyllä saimme googlaamalla tietoa hänen taustoistaan, kertoo Vastavirta-toimiston toimitusjohtaja Jan Grehn.

Grehnin mukaan hänen yhtiönsä ei tule koskaan olemaan missään hankkeessa Leppäniemen kanssa. 

– Tähän on sekä taloudelliset että eettiset syyt, hän puuskahtaa.  

Leppäniemi: Tämä on vaimoni hanke 

Leppäniemi ei vaikuta hämmästyneeltä Grehnin puheista. Hän sanoo, että mainostoimisto on oikeassa: se ei ole mukana hankkeessa. Samalla hän yllättää toteamalla, ettei hän itsekään ole siinä mukana, vaan kyseessä on Jurase Park Oy:n pääomistajan eli Leppäniemen vaimon hanke.  

– Täytyy ottaa huomioon se, että minä en ole tässä puistossa millään tavalla vastuuhenkilönä enkä mukana. Edustan vain näitä tehtaita ja kiinalaista konsortiota, Leppäniemi selittää. 

Kyllähän tästä kaikesta käy ilmi, että olet hyvin voimakas ja vahva hahmo hankkeessa...

– Minun täytyy olla vahvasti mukana tässä, koska tämä Sumalee SaeLeaw (Leppäniemen thaimaalainen vaimo) ei puhu suomea. Olen sanonut, että minä otan tästä vastuun, koska hirveän vaikea hänen on puolustautua, kun ei puhuta samaa kieltä.

Onko tämä siis alun perin vaimosi idea? Sinäkö olet ollut vain häntä auttamassa?

– Kyllä minä olen ollut alun perin auttamassa. Tämä on ollut kaupungilla ja joka paikassa tiedossa, että minä olen vain myyjän ja tavarantoimittajan roolissa, Leppäniemi sanoo.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

  Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja