Varoitus suomalaisnuorille: Ilokaasun käyttäjiä kuollut Englannissa

Ilokaasu on ollut osallisena viiden käyttäjän kuolemassa Englannissa, todetaan EU:n huumausaineiden seuratakeskuksen EMCDDA:n tuoreimmassa raportissa 2012.

Englanti on ainut euroopan maa, joka on raportoinut ilokaasun osallisuudesta kuolemantapauksiin viime vuosina, kertoo THL erikoissuunnittelija Vili Varjonen. Varjosen mukaan 2011 tapahtuneista Englannin kuolemantapauksista ei ole raportoitu tarkkaan, miten ilokaasu on ollut osallisena käyttäjien kuolemaan.

– Muissa euroopan maissa ei ole tällä hetkellä näin laajaa ilokaasun käyttöä päihteenä. Suomessa ilokaasua on käytetty vuosia pienessä piireissä, mutta nyt sosiaalinen media on nostanut ilokaasun taas aallon harjalle. Suomen Kansalliseen huumausaineiden keskukseen ei ole raportoitu vakavista ongelmista liittyen ilokaasun käyttöön, toteaaVarjonen.

Ilokaasun vaikutukset täysin odottamattomia päihdekäytössä

Puhdas ilokaasu voi aiheuttaa tukehtumisen vaaran. Pahoinvointi voi tulla täysin yllättäen ja arvaamatta. Tällöin oksennusta voi vetää henkeen, mikä estää hapen saannin. Riskit moninkertaistuvat, jos alkoholin lisäksi henkilö käyttää lääkkeitä tai hänellä on hengityselinsairaus esimerkiksi astma. Vaikutukset voivat olla arvaamattoman voimakkaita varoittaa lääketurva ja -informaatioyksikön päällikkö Leo Niskanen Fimeasta.

Jo muutaman patruunan peräkkäinen hengittäminen voi aiheuttaa hetkellisen tajuttomuuden. Alkoholin ja ilokaasun yhteiskäyttöön voi liittyä yllättäviä yhteisvaikutuksia esimerkiksi.hengityksen lamaantumista ja nopeaa tajuttomuutta.

Ilokaasun käyttöä on vähennetty anestelogiassa juuri pahoinvoinnin vuoksi. Lääketieteellisessä käytössä ilokaasu on sekoitettu happeen, kun päihteenä käytetyt kaasupatruunat sisältävät vain ilokaasua.

Ensiavuksi raitis ilma ja kylkiasento

Suomen Punainen Risti varoittaa siitä, että ilokaasu aiheuttaa nopeasti voimakasta riippuvuutta. Siihen kehittyy toleranssi: sietokyky nousee ja annosmäärää on nostettava. Mahdolliset perussairaudet voivat myös lisätä ilokaasun haittavaikutuksia kehossa.

Ilokaasun käytön jälkeisiä yleisoireita voivat olla huimaus, pahoinvointi ja oksentelu. Ilokaasu on kylmää ja saattaa aiheuttaa hengittämisen estävän spasmin. Ensiavussa oleellisinta on raittiin ilman hengittäminen. Tajuton tulee aina laittaa kylkiasentoon ja toimittaa jatkohoitoon. Riskit nousevat merkittävästi, jos ilokaasua hengitetään suoraan suurista säiliöistä, kuten ulkomailla kuvataan tapahtuneen, varoitetaanSuomen Punaisesta Rististä.

Ilokaasun pitkäaikaisvaikutuksia on tutkittu vähän. Toistuvista altistuksista voi seurata vaikutuksia luuytimeen ja ääreishermostoon. Myös neurologiset muutokset ovat mahdollisia. Käyttö voi heikentää lisääntymiskykyä ja lisätä keskenmenoriskiä.

Niskasen mukaan ilokaasun käytön lisääntyminen Suomessa on hälyyttävää. Fimean mukaan heille on tullut huolestuneita yhteydenottoja terveydenhuollon ammattilaisilta ja terveydenhuollon viranomaisilta ilokaasun päihdekäytöstä.

Tukesin johtaja Esa Nikunen kertoo, että heille on tullut useita ilmoituksia ilokaasun käyttäjiltä, jotka ovat kertoneet äkillisistä pyörymisistä. Nikusen mukaan onneksi ei ole tullut vielä tietoja siitä, että pyörtynyt olisi loukannut päänsä vakavasti.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja