Vantaalaisyrittäjän valtava pysäköintialue jäi tyhjilleen ja tulot romahtivat korona-aikana – myös kekseliäs drive-in-elokuvateatteri oli jäädä haaveeksi: "Ei käynyt mielessäkään, että se kielletään"

0:32
Saksassa järjestettiin drive-in-reivit perinteisen yökerhon korvikkeeksi.

Vantaalainen lentopysäköintiyrittäjä sai vaikeuksien jälkeen lopulta luvan toteuttaa suunnitelmansa drive-in-elokuvateatterista, kun hallitus ilmoitti, että aikoo sallia yli kymmenen henkilön tilaisuudet. Matka elokuvateatterin toteutukseen oli kuitenkin vaikea.

Lentopysäköintiyrittäjä Jarno Kangas menetti hetkessä kaikki asiakkaansa, kun matkustusrajoitukset pysäytti täysin hänen liiketoimintansa. Hänelle jäi käsiinsä vain tyhjä neljän hehtaarin kokoinen lentopysäköintialue Helsinki-Vantaan lentoaseman läheisyydestä.

– Kevät ja kesä ovat sitä aikaa, jolloin me teemme kaksi kolmasosaa koko vuoden myynnistä. Nyt meidän liiketoimintamme on pysäköinnin osalta täysin nolla euroa.

– Tämä korona tulee maksamaan meille satoja tuhansia euroa, toteaa Kangas.

Kankaan oli keksittävä alueelle jotain käyttöä, jotta yritys selviää vaikean ajanjakson yli. Tästä syntyi maaliskuussa hänelle idea drive-in-elokuvateatterista.

"Ei käynyt mielessäkään, että se kiellettäisiin"

Elokuvateatterin suunnitelmat etenivät hyvin pitkälle. Myös useat hänen kontaktoimansa tahot pitivät ideaa mahtavana piristyksenä korona-arkeen.

– Ei käynyt mielessäkään, että se kiellettäisiin.

– Kaikki me ajattelimme, että ei tässä ole rajoituksia tai määräyksiä, koska tämä tapahtuu omassa henkilökohtaisessa autossa, jolla ihmiset liikkuvat muutenkin perheen kesken.

Toisin kävi, kun Etelä-Suomen Aluehallintovirasto kielsi lopulta näytösten järjestämisen.

– Sieltä tuli sähköposti, että se kielletään kokonaan, koska tapahtumassa on yli kymmenen henkilöä.

– Samaan aikaan hallitus on sanonut, että nyt pitäisi yrittäjien keksiä uusia innovaatioita ja sitähän tämä oli, pohtii Kangas.

Etelä-Suomen aluehallintoviraston vastuualueen johtaja Marko Peltonen toteaa, että drive-in-näytökset kuuluivat muidenkin isompien yleisötapahtumien tavalla kieltopiiriin.

– Aluehallintovirasto on tehnyt maaliskuussa STM:n antaman ohjauskirjan perusteella määräyksen, jolla on rajoitettu yleisötilaisuuksien pitämistä niin, että siihen on saanut osallistua maksimissaan kymmenen henkilöä. Yleisötilaisuuden käsitteeseen on liittynyt paljon tulkintakysymyksiä. Drive-in-tapahtumaa katsotaan yleisötilaisuudeksi, selittää Peltonen.

Kymmenen näytöstä kesäkuulle

Drive-in-elokuvateatterin peruuntuminen oli Jarno Kankaalle pettymys. Huhti- ja toukokuu olisivat olleet toteutukselle ihanteellista aikaa, sillä kesällä valoisat yöt estävät näytösten järjestämisen ulkotilassa.

Nyt hallitus on kuitenkin kesäkuun alusta sallinut suuremmat yleisötapahtumat. Lopulta myös yhteensä kymmenen drive-in-näytöstä päätettiin järjestää kesäkuun 1.–10. päivä. Näytöksissä esitetään Tuukka Temosen elokuva Aika jonka sain.

Juttu jatkuu kuvan jälkeen.

Vantaan kulttuuripalvelut tarjoaa näytöksen ihmisille maksuttomasti. Näytöksiin ilmoittautuminen alkoi keskiviikkona 27.5., ja kaikki näytökset varattiin loppuun vain muutamassa tunnissa.

– Siellä on valtava määrä ihmisiä, jotka eivät päässeet sisälle näytökseen. Nyt tosi monet kyselevät tuleeko uusia näytöksiä. Sen verran uskallan avata, että ehkä syyskuussa tehdään uudet näytökset, paljastaa Kangas.

Asiasta uutisoi ensin Helsingin Sanomat.

Lue myös

    Uusimmat

    Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja