Meri-iglu on korona-ajan keksintö, jolla Kalajoelle aiotaan houkutella matkailijoita: "Meri on avara paikka, ei tarvitse yskiä toisten niskaan"

Mökkimajoitus matkailuvalttina nostettu seuraavalle tasolle Kalajoella – meri-iglu majoittaa merellä 1:59
Mökkimajoitus matkailuvalttina nostettu seuraavalle tasolle Kalajoella – meri-iglu majoittaa merellä.

Kalajoen hiekkarantojen kävijät ovat saaneet ihmeteltäväkseen rantalaituriin uuden uutukaisia kulkupelejä, joiden idea syntyi koronaviruksen poikkeusoloista ja tunturista.

Rannalla kököttää kaksi meri-iglua, jotka keräävät väkeä ympärilleen. Entinen maankuulu raviohjastaja Aki Anttiroiko on vaihtanut hevoset matkailualaan selkävaivojen takia; nyt korona-aika sai miettimään uusia matkailuvaltteja.

– Tämä korona-aika pani miettimään sitä, mikä olisi semmoinen koronaystävällinen majoitustapa. Siitä se lähti, kertoo hotelli-ravintola Lokkilinnan yrittäjä.

Hänen tiedossaan ei ole, että meri-igluja olisi muualla käytössä.

– Ei, kyllä tämä on uraauurtava juttu, iglu merellä. Lapissahan on ollut igluja tunturissa revontulien katsomista ja yöpymistä varten. Täällä voi sitten katsella merta ja yötöntä yötä.

Aalloilla keinuva lautta voi hyvinkin olla uusi elämysmajoituksen laji.

– Ainakin ulkomaalaiset on ihan hulluna niihin Lapin igluihin. Uskon, että tämäkin houkuttelee tänne Kalajoelle myös kansainvälisiä matkailijoita, uskoo Anttiroiko.

Idea tunturista

Kalajoen Matkailu uskoo vankasti iglujen suosioon aikana, jolloin korona määrittää raameja matkailulle. 

– Igluista on jo hyviä kokemuksia tunturimaisemista, nyt tuodaan iglut ensimmäistä kertaa merelle, sanoo Visit Kalajoen toiminnanjohtaja Johanna Rautio.

Teksti jatkuu kuvan jälkeen.

Tiedossa on, että hotellien käyttöasteet ovat romahtaneet koronan vuoksi. Mökkimajoituksella sen sijaan on hurja kysyntä.

– Tämmöisenä erikoisaikana mökkityyppinen majoitus on hyvinkin toimiva. Ja sekin tiedetään, että elämyksellisyys on päivän sana sekä kotimaisten että ulkomaisten asiakkaitten parissa.

Meri-iglu toimii kauko-ohjatulla sähkömoottorilla

Meri-iglu on pohjalaista tekoa oleva ekologinen vene, joka toimii kauko-ohjatulla sähkömoottorilla. Kauko-ohjaimesta voi käynnistää ja ankkuroida lautan, joka on täysin äänetön. Iglussa on lasiseinät, markiisilla peitettävä lasikatto, wc, kellari, pieni keittiö, jopa pilkkireikä talvea varten.

– Syksyllähän nämä menevät maalle ja talvella voi olla vaikka jään päällä. Sijaintia voi vaihdella vuodenaikojen mukaan, kertoo Anttiroiko.

Hän uskoo vahvasti siihen, että kotimaan matkailu tuo Hiekkasärkille runsaasti porukkaa nyt, kun festivaalit ja tapahtumat on peruttu, eikä ulkomaille matkustaminen ole turvallista.

– Minulla on vahva usko siihen. Täällä on turvallista olla meren ääressä. Meri on avara paikka, siellä ei tarvitse yskiä toisten niskaan.

Lue myös:

    Uusimmat