Vantaalaislapsi oli vaarassa kuolla aivokalvontulehdukseen – asiantuntijan mukaan tapaus oli epätavallinen

Iltalehti kertoo tänään tapauksesta, jossa lääkäri ei ollut huomannut lapsen aivokalvontulehdusta ja passitti tämän kotiin. THL:n tartuntatautilääkarin mukaan tauti saattoi jäädä tunnistamatta epätyypillisten oireiden takia.

Yhdessä vantaalaisperheessä elettiin viime viikolla kauhun hetkiä, kun perheen reilun vuoden vanhalla lapsella todettiin viiden päivän kuumeilun jälkeen bakteeriperäinen aivokalvontulehdus. Ensimmäinen lääkäri ei osannut yhdistää oireita aivokalvontulehdukseen ja lähetti sairaan tytön kotiin. Lopulta tyttö sai oikeaa hoitoa Jorvin sairaalassa ja topiuu nyt taudista.

Lapsen äiti ihmettelee Iltalehdessä onko lääkäreillä nykyään niin kiire, että ihmishenki ei ole pelastamisen arvoinen.

Terveyden ja hyvinvoinninlaitoksen tartuntatautilääkärin Katrine Pesolan mukaan tautitapaus vaikuttaa lehtijutun perusteella varsin epätavalliselta. Se saattoi jäädä siksi lääkäriltä huomaamatta.

– Artikkelin mukaan lapsi oli sairastanut viidettä päivää ja hänellä oli kuumetta. Yleensä lapsen aivokalvontulehdus on kuitenkin paljon rajuoireisempi. Ehkä siksi tautia ei ollut tunnistettu. Aivokalvontulehduksessa lapsi menee yleensä jo vuorokaudessa vetämättömäksi, huonovointiseksi, uneliaaksi ja huonosti reagoivaksi.

– Aina, jos infektio-oireisen lapsen tajunnantaso on madaltunut, lääkärin pitäisi aika automaattisesti ajatella myös keskushermoston infektiota, eli esimerkiksi aivokalvontulehdusta. Tästä lehtiartikkelista ei käy ilmi se, oliko lapsi niin väsynyt ja voipunut, että aivokalvontulehdus olisi ollut lääkärin ensimmäinen ajatus, Pesola toteaa.

”Rokotetta ei kannata jättää väliin”

Aivokalvontulehdus on hoitamattomana hengenvaarallinen sairaus. Pahimmassa tapauksessa se voi johtaa kuolemaan. Taudista selvinneellekin se voi jättää pahoja jälkitauteja. Niitä ovat muun muassa selkäydinnesteen kierron pysyvä häiriö ja kuulon menetys.

Pesolan mukaan taudista selviää useimmiten, jos saa oikeaa hoitoa – etenkin oikeanlaiset antibiootit – ja hoito tepsii. Myönteistä on myös se, että aivokalvontulehdustapaukset ovat vähentyneet viime vuosina.

– Toisaalta meillä alkaa jo olla tiettyjä bakteereita, joilla herkkyys tavallisesti käytetyille antibiooteille on alentunut, Pesola huomauttaa.

Itsestään aivokalvontulehdus ei Pesolan mukaan parane. Hän kehottaakin hakeutumaan lääkäriin, jos oireet ovat tulehdukseen sopivat. Myöskään lasten rokoteohjelmassa olevaa pneumokokki- ja hemofilusrokotetta ei kannata Pesolan mukaan jättää väliin. Myös ne bakteerit voivat aiheuttaa aivokalvontulehdusta.

Lapsella nestehukkakin voi olla kohtalokas

Pesolan mukaan aivokalvontulehdus on lastensairauksista vaarallisuudessaan ainutlaatuinen.

– Lapsille tulee harvemmin esimerkiksi samanlaisia pahoja keuhkokuumeita tai virtsatieinfektioita kuin aikuisille.

Pesola muistuttaa, että toisaalta kaikki sairaudet, jotka aiheuttavat korkeaa kuumetta, oksentelua tai ripulointia, voivat olla lapselle hoitamattomina kohtalokkaita.

– Lapsi on herkkä nestehukalle, se pitää aina muistaa.

Lue myös:

    Uusimmat