Vantaalainen Aimo, 85, muutti koronan takia hoivakotiin vaimonsa luo, jotta voi olla tämän lähellä – valittiin nyt vuoden papaksi: "Tarina on todella kaunis"

85-vuotias Aimo Koski muutti koronan takia hoivakotiin vaimonsa luokse – MTV tapaa nyt vuoden papaksi valitun miehen 5:06
Katso videolta Vuoden papan Aimo Kosken haastattelu!

Vantaalainen Aimo Koski, 85, valittiin Vuoden papaksi 2021. Valitsijoita kosketti erityisesti se, että Koski muutti viime vuonna koronan iskiessä hoivakotiin vaimonsa luo, jotta pystyi olemaan tämän lähellä.

Aimo Koski muutti palvelukotiin, kun korona rynnisti Suomeen viime vuoden alussa. Siihen asti hän oli käynyt tapaamassa Raili-vaimoaan päivittäin kotoa käsin.

– Kun palvelukodin ovet sulkeutuivat turvatoimenpiteenä, Aimon piti päättää muuttaako hän asumaan yhteen huoneeseen vaimonsa luo vai elää kotona omakotitalossa kotihoidon avulla, mutta ilman puolisoaan. Hän muutti tässä yhteydessä vaimonsa luo ja tästä hyvästä päätöksestä koko hoivakotiyhteisö on saanut iloita, hoivakodin päivätoiminnan ohjaaja Paula Vänttinen kertoo.

Reilu ja ystävällinen mies

Hoivakodin henkilökunta on oppinut tuntemaan Aimon ystävällisenä, sosiaalisena ja reiluna miehenä, joka on muistisairaudestaan huolimatta osaava ja monipuolinen. 

– Aimo on päivätoiminnan ryhmissä pätevä ja kätevä lähes kaikessa ja auttaa heikompia asukkaita mukaan. Hän pystyy auttamaan myös työntekijöitä monissa tilanteissa. Hän on aina innostunut tekemiseen ja lähtee mielellään erilaisiin asioihin mukaan.

Aimo ja Raili Koski viettivät viime kesänä 60-vuotishääpäiväänsä. Heidän kuvaillaan olevan unelmakumppanit toisilleen.

– Aimo työntää Railia pyörätuolissa joka päivä, mutta samalla hän on reilu kaveri muille miesasukkaille ja kohtelias ja huomioiva naisasukkaille, Vänttinen kehuu.

Ihmettelee itsekin pitkää elämäänsä

Vuoden papaksi valittu Aimo Koski on isä ja isoisä jo kolmelle sukupolvelle.

– Aimo itse monesti ihmettelee ääneen sitä, kuinka pitkään hän on saanut elää, ainoana omasta sisarusparvestaan, johon hän itse toteaa, että kai hänellä on sitten vielä jotakin opittavaa elämässä. Olen siihen joskus jatkanut, että sinulla on monia ihmisiä, jotka vielä tarvitsevat sinua, Vänttinen sanoo.

Vänttinen kertoo tuntevansa monia kivoja vanhuksia, mutta Aimo nousee ylitse muiden.

– Hän on parhaimpia vanhushenkilöitä, joita olen elämässäni tavannut, Vänttinen kehuu.

Vaimo on kaikista tärkein

Koski on itse tunnustuksesta yllättynyt ja hyvin iloinen.

– Melkein pää on sekaisin tällaisesta, hän kuvailee MTV Uutisille.

Aimo Koski kehuu oloja hoivakodissa erinomaisiksi. Ruoka maistuu ja henkilökunta on mukavaa. Välillä koti-ikävä kuitenkin vaivaa.

– Kesällä ehkä pääsemme käymään omassa kodissamme. Mutta vaimo on minulle niin tärkeä, että sen takia halusin muuttaa tänne, hän sanoo.

Aimon tarina lämmitti

Vuoden papaksi tai mummuksi ehdotettiin 131 ihmistä. Tunnustuksen tavoitteena on nostaa vanhusten arvostusta ja positiivista vanhuustietoisuutta yhteiskunnassa.

Raati valitsi hyvien ehdotusten joukosta Aimo Kosken voittajaksi, koska tämän tarina kosketti. Raatilaiset perustelivat, että Aimon valinta muuttaa vaimonsa luokse hoivakotiin oli koskettava ja tunteikas. Lisäksi Aimo on hurmannut perheensä lisäksi myös hoivakodin henkilökunnan.

– Aimon hakemus tuntui heti, että vau, tässä on jotain. Se lämmitti meidän sydämiä, että Aimo on muuttanut hoivakotiin, jotta korona ei erota heitä vaimonsa kanssa. Tarina on todella kaunis, palkinnon myöntävän Seurana Oy:n toiminnanjohtaja Mirka Saarinen kertoo.

Lue myös:

    Uusimmat