Mainos

Vantaa rakentaa harmaalla työvoimalla - palkkoja maksamatta

Sähköliiton puheenjohtaja Martti Alakosken mukaan Vantaan kaupungin jätteenpolttolaitoksen rakentaminen on tuorein esimerkki siitä, että yhä usemmin aliurakoitsijan työntekijälle maksetaan alipalkkaa.

Alakosken mukaan Vantaan Energian tapaus on harmaan talouden "mallityömaa".  Tälläisissa tapauksissa urakka on pilkottu aliurakoihin tai työ teetetään vuokratyöntekijöillä.

Sähköliiton työehtoasiamies Jaakko Aholla on työn alla yksistään Helsingissä ja Uudellamaalla parikymmentä epäilyä alipalkkauksesta. 

Tutkiva ryhmä käsittelee rakennusalan alipalkkausta ja epäselvyyksiä. Anna vinkki aiheesta sähköpostilla osoitteeseen raija.kantomaa@mtv.fi

– Jos kierrän kymmenen työmaata, niistä ainakin kuudella työmaalla palkka maksetaan alle työehtosopimuksen. Osa työntekijöistä suostuu tähän vapaaehtoisesti töitä saadakseen, kertoo Aho.

Sähköliitolla on jo nyt saarrossa palkkaepäselvyyksien vuoksi kymmenen yritystä, joiden kanssa neuvottelut ovat päättyneet tuloksettomina. Saarto on merkki työntekijöille, että asioita ei hoideta asiallisesti.

Vantaan Energia Oy on yksi Suomen suurimmista kaupunkienergiayhtiöistä. Sen omistavat Vantaan (60 %) ja Helsingin (40 %) kaupungit.

Vastuulliset vaikenevat 

Sähköliiton viime marraskuussa tekemässä tarkastuksessa Vantaan jätteenopolttolaitoksen työmaalle kävi ilmi, että yksikään sähköistystä tekevä aliurakoitsija ei maksanut työntekijöille työehtosopimuksen mukaista vähimmäispalkkaa.

– Jokaiselle aliurakoitsijalle lähetettiin selvityspyyntö, mutta tähän mennessä pyydettyjä selvityksiä ei ole toimitettu. Sähköliitto on pyytänyt selvitystä myös pääurakoitsijalta Are Oy:ltä ja tilaajalta Vantaan Energia Oy:ltä, sanoo Alakoski.

Työehtoasiamies Jaakko Ahon mukaan alipalkkaus ongelma keskittyy erityisesti vuokratyöyrityksiin ja virolaisiin yrityksiin. 

– Hetki sitten sain vihdoin selvityksen yhdeltä Vantaalla sähkötöitä tekevältä suomalaiselta yritykseltä. Paperi vahvistaa, että palkat ovat alle työehtosopimuksen, toteaa lakonisesti Aho.

Ahon mukaan tässä tapauksessa suurin osa työntekijöistä on vielä suomalaisia työntekijöistä.

– Suomalaisten tuntipalkka on ollut muutaman euron alle työehtosopimuksen. Virolaisille on maksettu  jopa kolmanneksen minimipalkkaa vähemmän, toteaa Aho 

– Ihmettelen suuresti, että Vantaan Energia ei ole vastannut mitään selvityspyyntöömme koskien alipalkkausta, sanoo Aho.

Vantaan Energian toimistusjohtaja Pertti Laukkasen mukaan he ovat useita kertoja olleet yhteydessä Are Oy:hyn asian tiimoilta. 

– Emme tietenkään hyväksy alipalkkausta ja selvitämme asian, sanoo Laukkanen.

Perheyrityksen alihankkijana postilaatikkofirma

Sähköliiton sopimusvastaavan Jari Ollilan mukaan kyseessä on niin räikeä alihinnoittelu, että ei voi kuin kummastella, kuinka perinteikkään perheyrityksen Are Oy:n alihankkijaksi tälläiselle työmaalle pääsee virolainen vuokratyövoimaa välittävä postilaatikkoyritys.

– Tässä ei ole voinut jäädä epäselväksi se, että virolainen alihankkija ei ole voinut  näin pienellä urakkasummalla maksaa veroja ja muita maksuja yhteiskunnalle, pamauttaa Ollila.

MTV Uutiset ei tavoittanut Are Oy:n johtoa.

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

  Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja