Vankikarkureita poikkeuksellisen paljon - lakiin tuskin muutoksia

Rikosseuraamusviraston ylijohtaja Tuula Asikainen ei usko, että avovankiloiden käytäntöihin olisi tulossa perustavanlaatuisia muutoksia heinäkuisten karkaamisten takia.

– En usko, että vankeuslaista tulevia perussäädöksiä on tarvetta kirjoittaa uusiksi, sanoo Asikainen.

Laissa on määritelty kriteerit, joiden perusteella vanki voidaan sijoittaa avolaitokseen.

– Tietenkin näitä säädöksiä sovelletaan ja sitä voi aina miettiä, onko soveltamisessa tarkentamisen varaa, kunhan nämä karkaamistapaukset on käyty läpi.

– Nyt selvitetään onko tapauksissa kyse ikävästä sumasta, joka on sattumaa vai onko nyt todella kyse jostakin poikkeuksellista, mikä vaatii tarkistamista, sanoo Asikainen.

Kun vanki karkaa avovankilasta, virallinen nimike teolle on luvatta poistuminen.

Avovankila välietappi

Jokaiselle vangille laaditaan rangaistusajan suunnitelma, jossa määritellään mitä vanki tulee vankeusaikanaan tekemään ja minkälaiseen toimintaan hän sitoutuu.

.

Se, miten suljetulla laitoksella oleva vanki noudattaa hänelle vaadittua suunnitelmaa, vaikuttaa pääsyyn avovankilan puolelle. Vankilajärjestyksen mukaan eläminen on tärkeä kriteeri avovankilaan pääsyä harkittaessa.

Koko avovankilasysteemin tärkein motiivi on Asikaisen mukaan edistää vankien hallittua paluuta yhteiskuntaan.

– Vankien hallittu vapautuminen tarkoittaa sitä, että vapautumisen pitää tapahtua portaittain. Yhteiskunnan kontrolli vähentyy ja oma vastuu lisääntyy asteittain.

Lue myös:

    Uusimmat