Vankiäiti Sabrina Sandelin: Päihdeäideille tulisi antaa apua vaikka väkisin

Erilaiset äidit -sarjassa tarinansa maanantaina 21. lokakuuta klo 21 kertoo Sabrina Sandelin, joka joutui vankilaan ollessaan neljännellä kuulla raskaana. Vasta vankilaan joutuminen sai Sabrinan lopettamaan huumeiden käytön ja tupakoinnin. Sabrina toivoo, että jokainen tuleva äiti ymmärtäisi lopettaa päihteiden käytön edes raskauden ajaksi – ja ymmärtäisi hakea riippuvuuteensa apua.

Raskauden toisella kolmanneksella huumeiden käytön ja tupakoinnin lopettanut Sabrina Sandelin, 27, kantaa syyllisyyden taakkaa päihteiden käytöstään loppuelämänsä. Sabrina uskoo, että joka ikisestä naisesta löytyy tarpeen tullen voima lopettaa tupakointi ja päihteidenkäyttö raskauden vuoksi.

– Jokaisessa naisessa ihan varmasti on se voima, joka kannattaa heti kaivaa itsestään. Jokainen meistä on sen verran vahva tyyppi, että pystyy lapsen takia lopettamaan huumeidenkäytön ja tupakoinnin, Sabrina toteaa.

Sabrina toivoo, että päihteitä käyttävät tulevat äidit keskittäisivät ajatuksensa oman riippuvuuden sijaan syntymättömään lapseen.

– Kannattaisi todella edes se hetki kun on raskaana yrittää pitää itsensä irti päihteistä. Tekee sitten raskauden jälkeen mitä tekee, mutta kannattaa todella ajatella sitä riskiä, minkä päihteidenkäyttö lapselle aiheuttaa, Sabrina huokaa.

Apua täytyy osata pyytää

Ensisijaisen tärkeänä päihteiden käytön lopettamisen mahdollistamisessa Sabrina pitää sitä, että turvauduttaisiin ammattiapuun. Terveydenhuollon ammattilaisen avulla päihteetön elämä on helpompi saada alkuun.

– Minä olen miettinyt tätä todella paljon ja olen sitä mieltä, että tärkeintä olisi saada etenkin lasta odottavat huumeidenkäyttäjät automaattisesti jonkun avun piiriin, Sabrina kertoo.

Sabrinan mielestä tänä päivänä apua ei tarjota päihteitä käyttäville odottaville äideille tarpeeksi tiukasti. Entinen päihteidenkäyttäjä toivoo, että ammattilaiset ottaisivat huomioon päihteitä käyttävän heikentyneen arviointikyvyn paremmin.

– Apua tulisi kuitenkin antaa nykyistä voimakkaammin. Ei olisi pahitteeksi, vaikka apua annettaisiin väkisinkin päihdeäideille, sillä se ymmärrys asiaa kohtaan ei löydy omasta mielestä, kun pää on sekaisin, Sabrina toteaa.

Sabrina itse tulee kantamaan koko ikänsä taakkaa siitä, ettei hän pystynyt lopettamaan huumeidenkäyttöä aiemmin.

– Sekä minua että siskoani Saraa huono omatunto tulee seuraamaan varmasti koko loppuelämän, Sabrina huokaa.

ERILAISET ÄIDIT AVAlla maanantaisin klo 21.

Lue myös:

Twiittaa sarjasta hashtagillä #erilaisetäidit.

Katso edellinen jakso: Perhe De Macsi Mayasi

AVA / Heli Kuitunen

Kuvat: AVA

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja