Vanki sytytti tulipalon paristoilla, johdolla ja kaukosäätimellä vankilassa New Yorkissa – vangit jätettiin selleihinsä

Tulipalo ehti riehua vankilassa puoli tuntia ennen kuin vangit saatiin ulos.

New Yorkin vankilaviraston raportti paljastaa, että Rikers Islandin vankilassa ehti levitä puolen tunnin ajan tulipalo vankien odottaessa apua selleissään. Asiasta kirjoittaa ABC News.

Vankeja pidettiin selleissään miltei puolen tunnin ajan samalla, kun tuli levisi vankilassa. Tulipalo syttyi selliyksikössä jossa asuu vankeja, joilla on vakavia, sairaalahoitoa vaativia terveysongelmia ja vankeja, jotka edellyttävät vammaispalveluasumisen kaltaista avustamista. 

Tulipalon sytytti 30-vuotias vanki, joka on tiettävästi aiemminkin sytyttänyt vankiloissa tulipaloja. Vanki käytti paristoja, kuulokkeiden johtoa ja kaukosäädintä tulipalon sytyttämiseen ja lisäsi liekkiin paperia ja kangasta saadakseen tulen kasvamaan.

Vankila sijaitsee New Yorkissa ja se on yksi Yhdysvaltain suurimmista ja huonomaineisimmista vankiloista.

Tulipalossa loukkaantui viisi vankia ja 15 työntekijää. Tulipalo sattui viime huhtikuussa.

Useita epäkohtia

Järjestö paljasti raportissaan myös useita muita epäkohtia. Sammutusjärjestelmän sprinklerien vedet oli kytketty pois päältä selliosastolta, jossa tulipalo levisi. Vedet oli kytketty pois ainakin vuosi ennen tulipalon syttymistä. Lisäksi henkilökunta oli laiminlyönyt viikoittaiset ja kuukausittaiset paloturvallisuustarkastukset vähintään yhtä pitkään.

Kaiken tämän lisäksi selliosastolla partiointivastuussa ollut työntekijä oli esihenkilönsä määräyksestä lopettanut kierrokset osastolla kaksi tuntia ennen palon syttymistä. 

Yhdysvaltain oikeusapuyhdistys totesi, että raportti kielii räikeän huonosta johtamisesta ja herättää kysymyksen siitä, kykeneekö vankeinhoitolaitos ylipäätään johtamaan vankilaa. Valtio saattaa vakavimmassa tapauksessa ottaa vankilan haltuunsa tai sulkea sen kokonaan.

– Raportti paljastaa kasoittain epäonnistumisia, jotka olisivat olleet vältettävissä, järjestö toteaa lausunnossaan. 

Lue myös:

    Uusimmat