Mainos

Vanhus tuomittiin useista seksuaalirikoksista Espoossa – raiskasi 11-vuotiaan perhetutun, käytti hyväksi myös tämän luokkakaveria

Helsingin hovioikeus lievensi raiskauksista sekä useista törkeistä ja perusmuotoisista lapsen seksuaalisista hyväksikäytöistä tuomitun 82-vuotiaan miehen vankeusrangaistusta.

Espoon käräjäoikeus tuomitsi vanhuksen alun perin noin vuosi sitten neljän vuoden vankeuteen, mutta hovioikeus lievensi rangaistusta nyt 3,5 vuoteen.

Miestä syytettiin useista lapsiin kohdistuneista seksuaalirikoksista, jotka olivat tapahtuneet vuonna 2015. Mies oli tuolloin 80-vuotias.

Uhreina oli kaksi 11-vuotiasta tyttöä, joista toinen oli miehen perhetuttu. Mies oli tutustunut lapsen äitiin puoluetoiminnassa. Aikuiset olivat sopineet, että tyttö voisi vierailla miehen luona ja auttaa tätä kotiaskareissa kuten aidan maalaamisessa ja ruoanlaitossa.

Toinen uhreista luuli miestä ystävänsä isoisäksi

Syksyllä 2015 tyttö olikin käynyt kyläilemässä miehen luona Espoossa sekä yksin että yhdessä luokkatoverinsa kanssa. Luokkatoveri luuli vanhusta ensin toisen tytön isoisäksi, ja ihmetteli tämän sopimatonta käytöstä.

Vierailujen aikana mies oli muun muassa läpsinyt tyttöjä takapuolelle piiloleikin yhteydessä, maannut näiden päällä sängyllä ja kehunut lasten ulkonäköä.

Miestä syytettiin myös kahdesta raiskauksesta. Asianomistajana olleen toisen tytön mukaan mies oli raiskannut hänet kädellään. Lapsen mukaan mies oli tekojen aikana pitänyt häntä voimakkaasti kiinni jaloista ja käsistä.

Mies myönsi työntäneensä kolmella eri kerralla käden tytön housuihin ja kosketelleensa tämän sukuelimen päältä, mutta kielsi raiskaukset. Miehen mukaan hän ei ollut työntänyt sormeaan lapsen sisälle tai käyttänyt tilanteissa väkivaltaa.

Mies myönsi myös muun muassa suudelleensa tytön rintoja ja kosketelleensa tämän reisiä ja takapuolta. Teot tulivat ilmi, kun toinen lapsista kertoi miehen luona tapahtuneista asioista isoäidilleen.

Tuomio keveni hovissa

Miehen itsensä mukaan esimerkiksi takapuolelle läpsimiset olivat olleet leikkiä, johon ei liittynyt seksuaalista tarkoitusta. Käräjäoikeuden mukaan järkevää epäilyä seksuaalisesta tarkoituksesta ei kuitenkaan jäänyt ja katsoi, että hyväksikäytöt olivat tapahtuneet leikin varjolla.

Vanhus tuomittiin neljästä perusmuotoisesta lapsen seksuaalisesta hyväksikäytöstä, kahdesta törkeästä lapsen seksuaalisesta hyväksikäytöstä ja kahdesta raiskauksesta neljän vuoden vankeusrangaistukseen.

Mies valitti tuomiosta hovioikeuteen ja vaati muun muassa raiskaussyytteiden kumoamista.

Hovioikeus piti käräjäoikeuden tuomion voimassa syytteiden osalta, mutta alensi miehelle luettua vankeustuomiota puolella vuodella. Hovioikeuden mukaan käräjäoikeuden määräämä vankeusrangaistus oli liian ankara.

– Syyksi luetut teot eivät vakavuudestaan huolimatta ole tekotavaltaan ja vahingollisuudeltaan törkeimmästä päästä, hovioikeus perustelee ratkaisuaan tuomiossa.

Lisäksi hovioikeus alensi miehelle maksettavaksi määrättyä uhrin kärsimyskorvausta 5000 eurolla. Yhteensä miehelle maksettavaksi määrättiin vahingonkorvauksia noin 23 000 euron edestä.

Hovioikeus antoi ratkaisunsa asiassa eilen. Ratkaisusta uutisoi ensimmäisenä Helsingin Sanomat.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.