Vanhoja parkkihalleja ei ole suunniteltu painaville sähköautoille – Briteissä heräsi huoli romahdusvaarasta

Pikkuauto kippasi kyljelleen Monacon neulansilmämutkassa 0:35
KATSO MYÖS: Kaikki sähköautot eivät ole isoja tai painavia. Katso videolta, kuinka Citroenin sähköauto kippasi kyljelleen Monacossa.

Tämän päivän sähköautot ovat painavia. Joidenkin asiantuntijoiden mukaan niiden määrän kasvu voi lisätä riskejä vanhoissa ja huonokuntoisissa parkkihalleissa.

Isossa-Britanniassa on runsaasti 1960- ja 1970-luvulla rakennettuja monikerroksisia pysäköintihalleja, joista monet ovat päässeet vuosikymmenten saatossa huonoon kuntoon. Brittiasiantuntijat ovat huolissaan, että painavien sähköautojen yleistyminen voi saada hallien rakenteet äärirajoille.

Brittiläinen pysäköintiyhdistys BPA valmistelee parhaillaan ohjeistusta, joka on suunnattu pysäköintilaitosten omistajille. Oman panoksensa siihen on antanut rakenneinsinööri Chris Whapples.

– En halua olla liian alarmistinen, mutta jotkin vanhat ja huonokuntoiset parkkihallit ovat romahdusvaarassa, Whapples totesi brittilehti Telegraphille.

– Halleista vastaavien tahojen tulee olla tietoisia sähköautojen painosta. Pysäköintilaitosten kantavuus tulisi arvioida, ja painon rajoittamista pohtia, hän jatkoi.

Monet parkkihallit on rakennettu aikana, jolloin keskivertoautot painoivat reilusti alle puolitoista tonnia. Suurikokoiset sähköautot saattavat painaa tuplasti niihin verrattuna.

BPA:n mukaan sopivia ratkaisuja voisi olla muun muassa halliin sallittujen autojen maksimipainon rajoittaminen tai vaihtoehtoisesti pysäköintipaikkojen määrän vähentäminen. Se on myös suositellut tulevaisuudessa rakennettavien parkkihallien kantavuuden lisäämistä 20 prosentilla nykyisistä vaatimuksista.

Lue myös:

    Uusimmat