Vanhentunutta mozzarellaa huoneenlämmössä – leipäjonon asiakkaiden vatsatauti vie Heikki Hurstin oikeuteen

Vähävaraisille ruoka-apua Helsingissä jakava Hurstinapu on viranomaisten mukaan säilyttänyt pilaantuvaa ruokaa huoneenlämmössä. Yhdistyksenä keulakasvona tunnettu Heikki Hursti on syytteessä terveysrikoksesta.

Tapaus alkoi selvitä, kun eräät henkilöt epäilivät sairastuneensa syötyään Hurstin ruoka-avusta saatua ruokaa.

Tapahtuma-aikaan yhdistyksen jakamien elintarvikkeiden säilytys tapahtui varastotilassa Tattarisuolla ja siellä pakatut elintarvikekassit jaettiin Helsinginkadulla. Varastotiloista ei ollut tehty lain vaatimaa ilmoitusta elintarvikevalvonnalle.

Vanhaa mozzarellaa aiottiin pitää huoneenlämmössä päiviä

Helsingin kaupungin elintarvikevalvonta teki varastotiloihin ennalta ilmoittamattoman tarkastuksen huhtikuun lopulla 2022.

Varastotilojen tarkastuksessa selvisi, että kyseessä oli yhtenäinen huoneenlämpöinen tila, jossa oli kaksi arkkupakastinta ja kaksi pöytää elintarvikkeiden pakkaamista varten. Varastotilojen nosto-ovi aukesi suoraan ulkoilmaan.

Tarkastuksessa löytyi huoneenlämmöstä jaettavaksi tarkoitettuja ruokakasseja, joissa oli kasvisten ja kuivatuotteiden lisäksi pilaantuvia, kylmäsäilytystä vaativia elintarvikkeita. 

Nämä maanantaisena tarkastuspäivänä pakatut kassit oli tarkoitus jakaa vasta keskiviikkona, minkä välisen ajan kasseja olisi säilytetty huoneenlämmössä.

Kasseista löytyi muun muassa kaksi päivää aiemmin parasta ennen päiväyksensä ohittaneita mozzarellajuustoja, joiden lämpötila oli mitatessa 13–15 astetta. Kylmätuotteet tulisi säilyttää korkeintaan kahdeksan asteen lämpötilassa.

– Elintarviketurvallisuuspäällikkö harkitsee esitutkintapyynnön tekemistä poliisille tarkastuksella todettujen vakavien terveysvaaraa aiheuttavien puutteiden vuoksi, tarkastuskertomuksessa kerrotaan.

Hursti viranomaisille: Väliaikainen tilanne

Tarkastuskertomuksen mukaan Heikki Hursti oli kertonut, että Helsinginkadulla tehtävän putkiremontin vuoksi pakkastoiminta oli siirtynyt Tattarisuolle. Sen pihalla oli ollut erillinen kylmäkontti, mutta se oli jouduttu pihatöiden takia poistamaan.

Tarkastajille myös kerrottiin, että ruokakassit saataisiin jo iltapäivällä asianmukaiseen kylmäsäilytykseen kylmälaitteilla varustetun kuljetusauton avulla. 

Varastoon kerrottiin asennettavan erillinen kylmähuone, jota ennen tuotteet säilytettäisiin kylmäautossa ja Helsinginkadun kylmähuoneessa.

Näiden korjausten lisäksi tarkastajat edellyttivät lisäksi, että varastotilojen oven eteen asennetaan liuskeverhot, tuulikaappi tai muu järjestely, jolla estetään pölyn, lian ja haittaeläinten pääsy varastoon.

Hursti jakaa perinteisen joulujuhlan tilalla ruokakasseja vähävaraisille – MTV paikalla Helsinginkadulla 3:09
MTV Uutiset haastatteli Hurstia syytteessä mainittuna ajanjaksona, kun Hursti oli jakamassa ruokakasseja jouluaattona vähävaraisille.

Terveysrikosta puitaneen elokuussa

Maaliskuussa uutisoitiin, että Heikki Hurstia vastaan on nostettu syyte terveysrikoksesta Helsingin käräjäoikeudessa. Syytteen mukaan rikoksen tekoaika on 1. joulukuuta 2021–25. huhtikuuta 2022 välillä.

Asiaa on määrä puida elokuussa.

Tarkastuksen ajankohdan ja syytteessä merkityn tekoajan päättymisen identtisyys viittaa siihen, että oikeudessa puidaan juuri Helsingin elintarvikevalvonnan havaintoja yhdistyksen varastotiloista. Heikki Hurstin saamassa syytteessä rikoksen tekoajan päättymispäiväksi on merkitty sama päivä kun jona tarkastus tiloihin tehtiin.

MTV Uutiset soitti asiasta Heikki Hurstille joka kertoi, että ei voi kommentoida asiaa. Myös syyttäjä on kieltäytynyt kommentoimasta asiaa ennen oikeudenkäyntiä.

Terveysrikoksesta voidaan tuomita henkilö, joka on rikkonut elintarvikelakia tahallaan tai törkeästä huolimattomuudesta niin, että teko on omiaan aiheuttamaan vaaraa toisen hengelle ja terveydelle.

Veikko ja Lahja Hurstin Laupeudentyö – Hurstinapu ry on tullut tunnetuksi vuosikymmenten ajan tunnetuksi vähävaraisille jaettavasta ruoka-avusta sekä yksinäisille ja vähävaraisille järjestettävistä joulujuhlasta ja itsenäisyyspäivästä. Yhdistystä johti vuoteen 2005 Heikki Hurstin isä Veikko Hursti. Nykyään yhdistyksen toiminnanjohtaja on Sini Hursti.

Kelan muuttuvat etuudet vaikuttavat Tonin elämään 1:09
Heikki Hursti kommentoi kuun vaihteessa sitä, miten kelan etuuksien leikkaukset vaikuttanevat vähävaraisten elämään.

Lue myös:

    Uusimmat