Mainos

Vanhempien vaatimukset piinaavat opettajia – "Olen maksanut verot, lapsellemme kuuluu tämä ja tämä"

Opettajien ammattijärjestön OAJ:n mukaan opettajien kokeman kiusaamisen taustalla on usein vanhempien kohtuuttomia odotuksia. Tänään tarkastettavan väitöskirjan mukaan opettajat kokevat saavansa vanhemmilta epäoikeudenmukaista arvostelua.

OAJ:n koulutusjohtajan Heljä Misukan mukaan moni vanhempi odottaa lapsensa saavan erityiskohtelua. 

- Tämä on todellakin muutamien viime vuosien ilmiö, että vanhemmat tulevat koululle ja heillä on hirveän paljon yksilöllisiä vaatimuksia lapsensa suhteen.

Koulutusjohtaja Misukka kertoo, että vanhemmat vaativat opettajilta palvelua ja asettuvat asiakkaan asemaan. 

- Minä olen maksanut verot ja minulle asiakkaana kuuluu nämä ja nämä ja meidän lapsellemme tämä ja tämä. Opettaja on aika pahassa välikädessä. Hänellä voi olla 30 oppilasta ja 60 vanhempaa. Tällainen yksilöllinen palvelu on aika mahdotonta, Misukka muistuttaa. 

Koulutusjohtaja on huolissaan vanhempien ylimitoitetuista odotuksista. Misukka muistuttaa, että koulu ei ole palveluorganisaatio, joka välittömästi vastaa vanhemman pyyntöön toivotulla tavalla.

Opettajat joutuvat kohtaamaan myös varsinaista kiusaamista. Misukan mukaan vanhemmat hakevat useasti syytä opettajasta, eivät lapsestaan. 

- Jos oman lapsen menestys ei ole sellaista, mitä vanhemmat haluaisivat, opettajasta lähdetään ensimmäiseksi etsimään syytä. Olisi parempi yrittää yhdessä ratkoa asioita. Istuttaisiin ihan rauhallisesti alas oppilaan, vanhempien ja opettajan kanssa ja mietittäisiin, minkälaista apua ja tukea oppilas voisi saada. Tällainen normaali kanssakäyminen olisi tietysti opettajan kannalta mukavampi kuin tällainen häiriköinti ja kiusaaminen. 

Teemu Kaupin väitöskirja opettajien kokemasta kiusaamisesta tarkastetaan tänään Jyväskylän yliopistossa. 

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

  Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja