"Vanhempi ei teekään päätöstä, vaan se jää lapselle" – Saga Nyrénin perheessä lapset asettavat rajat

Vanhemmuudessa huomio tunteisiin 2:11

Kiinnostus kiintymysvanhemmuutena tunnettuun kasvatusmetodiin kasvaa vauhdilla. Pelkästään ryhmän facebook-sivustolla jäsenten määrä on kolminkertaistunut viime vuoden aikana yli 10 000:een.

Kauniaislaisen Saga Nyrénin perheessä kiintymysvanhemmuus näkyy muun muassa rajoina - niin että lapset asettavat ne itselleen vanhempien sijasta.

– Esikoisella se, että on saanut itsenäistyä omaan tahtia näkyy niin, että se on tosi varma siinä itsenäistymisessään. Ja tuntee omat rajansa ja osaa puolustaa niitä ja kunnioittaa myös muiden rajoja, kertoo Saga Nyrén.

Osalla kiintymysvanhemmista läheisyys näkyy arjessa myös niin, että lapset nukkuvat vanhempien kanssa samassa huoneessa. Myös imetys saattaa jatkua tavanomaista pidempään. Näin toimitaan myös Kauniaisissa. Esikoista Nyrén imetti neljä ja puoli vuotiaaksi asti.

– Niin kauan kuin mulla ei ole syytä lopettaa niin jatkakoon niin kauan kuin haluaa jatkaa. 

"Lapset itsenäistetään"

Väestöliiton mukaan Suomessa elää sitkeässä arvo lapsen varhaisesta itsenäistämisestä.

Väestöliiton asiantuntijan mukaan lapsentahtisuuteen ja tunteiden avaamiseen keskittyvä metodi parantaa tulevaisuuden parisuhteita, kun taas perinteisempi kasvatusmalli näkyy nykyaikuisissa kykenemättömyytenä puhua tunteista.

– Lapset itsenäistetään ja toivotaan heidän itsenäistyvän mahdollisimman varhain, pohtii kliininen seksologi ja psykoterapeutti Tarja Santalahti.

Santalahden mukaan lapsuus tuntuu kaventuneen ja lyhentyneen.

Saga Nyren lähtee taas lähtee siitä, että lapsi itsenäistyy oman tahtiinsa.

– Vanhempi ei teekään sitä päätöstä, vaan se päätös jää lapselle. Vanhempi on saatavilla ja lapsi lähtee omilleen sitten kun tuntuu siltä, että hän on valmis, hän toteaa.

Kiintymysvanhemmuudesta voi lukea myös kasvatusmallia tutuksi tekevän yhdistyksen verkkosivuilta.

Lue myös:

    Uusimmat