Vuoden isä Janne Saarela kuskasi vuosia tyttäriään ja hurahti itsekin muodostelmaluisteluun: "Pudotti jään pinnalle sika äkkiä"

Vuoden isä Janne Saarela kuskasi vuosia tyttäriään ja hurahti itsekin muodostelmaluisteluun: "Pudotti jään pinnalle sika äkkiä" 3:57
Tänään on palkittu Vuoden isänä kolme isää eri puolilta Suomea. Tapasimme seinäjokisen Janne Saarelan, joka neljän tyttären isänä lähti kehittämään muodostelmaluistelua myös miehille.

Tänään on palkittu Vuoden isänä kolme isää eri puolilta Suomea. Tapasimme seinäjokisen Janne Saarelan, joka neljän tyttären isänä lähti kehittämään muodostelmaluistelua myös miehille. Näin hän halusi rikkoa taitoluisteluun liitettyjä sukupuolinormeja ja tuoda lajiin huumoria ja rentoutta.

Janne Saarela kuskasi neljää tytärtään vuosikaudet taitoluistelutreeneihin Seinäjoella ja seurasi harjoituksia kaukalon laidalta. Eräänä iltana syntyi ajatus, joka inspiroi.

Syntyi miesten muodostelmaluistelujoukkue RiverBulls.

– Kyllä se lähti ainakin puoliksi vitsistä.  Olimme kaverin kanssa odottamassa, että lasten treenit loppuu ja siinä katsottiin, että tuohan näyttää aika kivalta ja varmaan tosi helppoa. Valmentaja oli sitä mieltä, että hän voi lyhytkurssin järjestää, jos saadaan kymmenen ukkoa kasaan. Lähes jokainen mies on opetettu kuolemaan muodossa, niin eihän se voi vaikeata olla.

Tosiasiassa homma ei ollut aivan niin helppoa. 

– No kyllä se sika äkkiä pudotti sitten jään pinnalle kyllä.

Janne Saarelalle lasten harrastuksiin osallistuminen on jo lapsuuden kodin peruja. 

– Toki oma isä on ollut esikuvana.

Millainen isä olet?

– No ainakin haluaisin olla reilu.

Näitä asioita tyttäret arvostavat isässään

Tyttäret arvostavat isässään erilaisia asioita. 

–  No ehdottomasti hyvää huumorintajua. Se auttaa läksyissä aina. Se kannustaa meitä aina kaikessa ja vie harrastuksiin, tyttäret listaavat. 

Isyys on muuttunut myös Jannen elinaikana. Omassa perheessä tasa-arvo on melko itsestään selvä asia.

– Onhan se varmaan, että isyys ja äitiys miksaantuu hyvinkin arjessa. Ei ole enää niin tiukkoja miesten ja naisten hommia. Kyllä tässä on itsellekin tullut pyykkikone tutuksi ja jokunen nuttura ja letti on tullut väännettyä. 

Mikä isyydestä on parasta?

– Isyydessä minun mielestäni on parasta, kun näkee että lapset kasvaa ja oppii uusia juttuja.

Vuoden isä -palkinto myös konkari-omaishoitajalle ja Suomeen lapsena adoptoidulle

Matti Väliahdet (84) on yksinhuoltajaisä ja isoisä. Väliahdetilla on neljä lasta, joista nuorimman omaishoitajana hän toimi yli 30 vuoden ajan, siitä saakka, kun lapsen äiti menehtyi. Omaishoitajuus loppui pari vuotta sitten, kun lapsi pääsi tuetun asumisen yksikköön. Omaishoitajuuden ohella hän on toiminut isänä kaikille lapsilleen tasavertaisesti. Väliahdetin palkitsemiseen vaikuttivat hänen esimerkkinsä turvallisesta ja läsnä olevasta isyydestä. Hän on myös aktiivisesti mukana paikallisessa yhdistystoiminnassa.

Christopher Gullmans (36) on adoptoitu lapsena Suomeen. Tällä hetkellä Gullmans hoitaa kotona hänen ja hänen vaimonsa yhteistä, erityishuomiota vaativaa lasta. Gullmansin palkitsemisperusteena on muun muassa hänen esimerkillinen isämallinsa sekä tahto jakaa hoivavastuuta tasa-arvoisesti. Gullmans on itse menettänyt vanhempansa varhaisessa lapsuudessa ja kohdannut myös muita haasteita elämänsä aikana. Hän on avoimesti jakanut kokemuksiaan isyydestä ja ajatuksiaan vanhemmuudesta muun muassa eri blogeissa.

Vuoden isä -palkinto

Vuoden isä -palkinto jaetaan henkilölle, joka on edistänyt omalla esimerkillään ja toiminnallaan isyyden merkityksen tunnistamista ja lisännyt näin sen arvostusta. Palkinnolla halutaan vaikuttaa siihen, että aktiivinen isyys saisi yhä enemmän jalansijaa yleisessä ajattelutavassa. Tavoitteena on vahvistaa isyyttä, tukea työn ja perheen yhteensovittamista, edistää lapsen etua sekä sukupuolten tasa-arvoa. 

Ensimmäinen Vuoden isä -palkinto jaettiin vuonna 2006. Palkinnon on saanut yhteensä 46 isää.

Vuoden isä -palkinnon valmistelusta on vastannut Väestöliitto yhdessä sosiaali- ja terveysministeriön sekä valtakunnallisten perhe- ja muiden järjestöjen kanssa.

Lähde: STM

Lue myös:

    Uusimmat