Mainos

Vanhat katoamismysteerit: Ratkeavatko nämä tapaukset koskaan?

Mystiset katoamistapaukset ovat jääneet kaivamaan suomalaisten mieliä. Aika ajoin poliisi avaa tapaukset uudelleen tutkittaviksi, mutta moni juttu jää ikuiseksi arvoitukseksi.

Viimeksi keskusrikospoliisi on käynnistänyt uudelleen yli kymmenen vuotta kadoksissa olleen Kai Salomaan tapauksen tutkinnan.

– Salomaan katoamiseen liittyen on ilmennyt uutta tietoa, mitä nyt tarkistetaan. Samassa yhteydessä tarkistamme tiettyjen henkilöiden liikkumisia ja suoritamme myös maasto- ja vesistöetsintää, kertoo rikosylikomisario Tero Haapala keskusrikospoliisista.

Haapalan mukaan vanhojen juttujen avaaminen kannattaa siksikin, että niiden saama mediahuomio saattaa poikia vihjeitä myös muihin vanhoihin katoamisiin.

Kai Salomaa

Vaasalainen 46-vuotias Kai Salomaa katosi Karvialla 15.5. 2003. Hän lähti katoamista edeltävänä päivänä ajamaan Vaasasta Karvialle, autolla jonka hän oli vasta ostanut. Viimeinen havainto Salomaasta tehtiin seuraavana päivänä Karvialla, Laurilantie 68:ssa sijaitsevan talon pihalla. 

Pihasta hän poistui harmaalla Honda Civicillä ja hänestä on vielä silminnäkijähavainto ravintola Skanssin edessä Karvian Ämmänkylässä. Auto palautettiin Laurilantien pihaan seuraavana päivänä, mutta Salomaasta ei tehty enää havaintoja.

Kai Salomaan henkilöhistoria antaa viitteitä siitä, että hänen katoamiseensa liittyy henkirikos. Poliisi on tutkinut tapausta henkirikoksena vuoden 2003 heinäkuusta lähtien.

Vuonna 2007 Karvian Mustanlahdenperästä, Raivalantien läheisyydestä löydettiin musta nahkavyö. Vyön epäillään liittyvän tapaukseen. Salomaa julistettiin kuolleeksi tämän vuoden helmikuussa. 

Pekka Tuukkanen

Perholainen 41-vuotias Pekka Tuukkanen katosi 26.7. 2004 Keski-Pohjanmaalla, Kinnulan kirkonkylällä. Tuukkanen oli viettämässä iltaa Kinnulassa ja päätti lähteä jalkaisin kotiinsa Perhoon.

Tuukkanen on mahdollisesti käynyt pyytämässä kyytiä Perhon reitin varrella olevista taloista ja mökeistä. Hän on myös voinut pyrkiä ohiajavien autojen kyytiin. Viimeinen havainto Tuukkasesta on puoli kuudelta aamulla, jolloin hänet nähtiin kävelemässä soratiellä Perhon suuntaan. Tämän jälkeen hänestä ei ole havaintoja.

Tuukkasen katoamiseen epäillään liittyvän harmaan Honda Accord-henkilöauton, mikä löytyi pian Tuukkasen katoamisen jälkeen poltettuna ja hajotettuna. Tuukkasta etsittiin lukuisten vapaaehtoisten voimin, mutta häntä ei ole löydetty. Poliisi epäilee, että katoamiseen liittyy henkirikos.

Dominick Arduin

Suomessa vuodesta 1988 asunut ranskalainen seikkailija Dominick Arduin katosi 6.3. 2004 yritettyään ensimmäisenä naisena matkata yksin maantieteelliselle Pohjoisnavalle.

Arduin työskenteli Suomen Ladun tunturioppaana Kiilopäällä Urho Kekkosen kansallispuiston alueella. Arduin oli kokenut eränkävijä ja seikkailu oli hänen intohimonsa.

Ensimmäistä kertaa yrittäessään maantieteelliselle Pohjoisnavalle, Arduin paleltui pahoin ja lähes kaikki hänen varpaansa jouduttiin amputoimaan.

Epäillään, että hiihtäen liikkunut Arduin on hukkunut maaliskuun 2004 aikana pudottuaan railoon tai vajottuaan heikkoihin jäihin. Viimeiset löydetyt jäljet päättyivät suuren railon reunalle luoteeseen Komsomoletsin saaren pohjoiskärjestä, josta Arduin oli lähtenyt hiihtäen matkaan.

Dominick Arduin julistettiin kuolleeksi 9.9. 2005.

Raisa Räisänen

16-vuotias Raisa Räisänen katosi Tampereen keskustassa 16.10. 1999. Räisänen oli Tampereen NNKY:n koripalloilija ja oli katoamisiltana juhlistamassa hyvin sujunutta koripallo-ottelua ystäviensä kanssa. Raisa pääsi ravintolaan lainatuilla henkilöllisyyspapereilla ja ilta jatkui ravintolassa iltayhteentoista asti. Sokoksen edessä Hämeenkadulla ystävien tiet erosivat ja Räisänen suunnitteli jatkavansa iltaa poikaystävänsä luokse kotibileisiin. Tämän jälkeen Raisasta ei ole varmoja havaintoja.

Räisäsen epäillään nousseen vanhaan, limousine-tyyppiseen henkilöautoon kello 23 jälkeen. Kevyesti pukeutuneen Raisan ei uskota vaeltaneen pitkiä matkoja Tampereen yössä.

Räisänen julistettiin kuolleeksi vuonna 2007.

Timo Suikkanen

Ruokolahtelainen rakennusmestari Timo Suikkanen katosi 17.12.1998 laivamatkalla Helsingistä kohti Tukholmaa. 40-vuotias Suikkanen lähti risteilylle poikansa ja hänen varusmieskavereiden kanssa. Oli pikkujoulusesonki ja Timo Suikkanen oli varannut matkaan rahaa tavallista enemmän aikomuksenaan tehdä laivalla jouluostoksia ja rahoittaa tarvittaessa poikansa ja tämän tovereiden laivamatkaa.

Suikkanen nähtiin viimeisenä aamuyöllä ravintola Dance Placessa. Tämän jälkeen hänestä ei ole havaintoja.

Maarit Haantie

40-vuotias Maarit Haantie katosi 13.8. 1993 Järvenpäässä. Haantie lähti avomiehensä ja ystäviensä kanssa viettämään iltaa ravintola Zapataan. Seurue oli menossa ravintolaan, mutta Haantietä ei päästetty sisälle. Haantie jäi ravintolan ulkopuolelle, eikä hänestä ole sen jälkeen varmoja havaintoja.

Haantien katoamisen epäillään liittyvän Hikiän hiekkakuopalta surmattuna löytyneen Tuula Lukkarisen tapaukseen ja Hellu-nimisen naisen tapon yritykseen. Tapauksia yhdistää moni tekijä, kuten naisten alkoholinkäyttö, samanlainen ulkonäkö ja lähiseutu. Haantietä etsittiin myös hiekkakuopan alueelta, mutta häntä ei ole löydetty.

Poliisi epäilee, että henkirikosten takana on 30–40-vuotias mies, joka on liikkunut Järvenpää-Riihimäki-Hyvinkää-alueella valkoisella, japanilaisvalmisteisella autolla. 

Piia Ristikankare

15-vuotias, uskovaisen perheen tyttö Piia Ristikankare katosi 7.10. 1988 Piikkiössä. Piia riitautui veljensä kanssa television katselusta ja lähti yksin pimeään syysiltaan. Yksinhuoltajaisä oli katoamisen aikaan saunassa appensa kanssa. Isä oletti Piian menneen ystävänsä luo Paimioon, mutta selvisi ettei tyttö koskaan saapunutkaan ystävänsä luo. Läheisessä nuorisotalo Pontelassa oli katoamisiltana myös disko, mutta paikalla olijat eivät Piiaa siellä havainneet.

Erään teorian mukaan Ristikankare olisi liftannut auton kyytiin aikomuksenaan matkustaa Paimioon. Poliisin mukaan tapaukseen saattaakin liittyä valkoinen auto. Poliisi TV:lle lähetettiin vuonna 2001 Piian katoamiseen liittyvä vihjekirje, jonka tarkempaa sisältöä ei ole julkistettu. Ristikankareen katoamisen epäiltiin vuonna 2008 liittyvän myös ruotsalaisen nuorten Engla Höglundin ja Pernilla Hellgrenin murhaajaan, mutta tutkinta ei tuottanut tulosta.

Ristikankare julistettiin kuolleeksi vuonna 2001.

Aili Sarpio

78-vuotias Aili Sarpio katosi 13.-14.9. 1988 välisenä yönä Heinolan reumasairaalasta. Hän oli hakeutunut sairaalaan niskasäryn vuoksi. Kyseessä oli rutiininomainen tutkimus, jonka takia Sarpion oli tarkoitus jäädä sairaalaan muutamaksi päiväksi. Läheiset kuvailivat Sarpiota virkeäksi ja hyväkuntoiseksi, eikä hänellä ollut muistisairautta.

Sarpio sai mietoa unilääkettä juuri ennen nukkumaanmenoa. Puolenyön aikaan hän oli vielä vuoteessa, kuten oli huonetoverin mennessä nukkumaan kello 1.15. Hoitajan tullessa seuraavan kerran paikalle tunnin kuluttua Sarpio oli kadonnut.

Sarpion etsintä aloitettiin välittömästi ja häntä etsittiin usean päivän ajan sairaalasta, lähialueen maastosta ja vesistöstä. Lähellä ollut rakennustyömaa suljettiin myös pariksi päiväksi tutkimuksia varten. Etsinnän tarkkuudesta ja lukuisista vapaaehtoisista etsijöistä huolimatta Sarpiota ei ole löydetty.

Merja Vaara

17-vuotias Merja Vaara katosi 27.7. 1980 Rovaniemellä. Vaara asui äitinsä kanssa Jaatilan kylässä, vajaan 40 kilometrin päästä Rovaniemen kaupungista. Hän työskenteli hälytyskeskuksen päivystäjän lomittajana rovaniemeläisessä vartiointiliikkeessä.

Katoamispäivänä hän oli lähtemässä varhain aamulla, puoli kuudelta päättyneestä yövuorosta kotiin. Työ oli pitkälti yötyötä ja Vaaralla oli tapana kulkea liftaten kotiinsa Jaatilaan. Viimeinen todennäköinen havainto Vaarasta on, kun hän odottaa ohikulkevia autoja tutulla liftauspaikalla, nelostien varressa Keskon varaston kohdalla.

Poliisi aloitti nopeasti Vaaran katoamisen tutkinnan. Poliisi tutki nelostien varret Rovaniemeltä Jaatilaan asti, mutta etsinnöissä ei löydetty mitään. Merjan katoamisen aikaan oli marjastusaika, joten maastossa liikkui runsaasti ihmisiä. Hänestä ei kuitenkaan ollut havaintoja. Poliisi piti myös mahdollisena, että Vaara olisi lähtenyt omille teilleen, mutta Vaaran äiti uskoi, että hänen tyttärelleen on tapahtunut jotain pahaa. 

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

  Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja