Mainos

Vanhat huoltoasemat jäähylle pohjaveden vuoksi – yrittäjä jaksaa uskoa asemansa säilymiseen

Shell-kauppias Henri Leinonen on viisi vuotta pyörittänyt polttoaineiden jakeluasemaa Vantaan Vaaralassa. Asema sijaitsee Fazerilan pohjavesialueella, missä toimii yhteensä kolme vedenottamoa.  

Uudenmaan ely-keskus on katsonut, että jakeluaseman toiminnan seurauksena pohjavesi on vaarassa pilaantua. Asemalla ei ole uuden ympäristönsuojelulain mukaista ympäristölupaa - eikä se luultavasti sellaista saa.  

Leinonen jaksaa vielä uskoa asemansa säilymiseen.  

– Yritämme tehdä kaiken viimeisen päälle. Asema on elinkeinoni ja tarjoaa ihmisille työpaikkoja. Se on keskeinen asiointipaikka, Leinonen kommentoi.  

ST1:n Shell Vantaa Vaarala ei ole ainoa, jonka toiminta on vaakalaudalla ympäristöluvan vuoksi. Yhtä lailla Nesteen ja Teboilin vanhoilta, perinteisiltä jakeluasemilta on evätty ympäristölupia ympäri Suomea. Asemia on häädetty pois pohjavesialueilta.   

Nesteen ympäristöriskipäällikkö Kai Larnimaa moittii ely-keskusten viranomaisten toimintaa.   

– Kun olemme halunneet parantaa asemiemme maaperän ja pohjaveden suojauksia, viranomainen näkee parhaaksi häätää aseman pois. Mielestämme olisi perusteltua tehokkailla suojaustoimilla varmistaa se, että pohjavesi ei pilaannu, Larnimaa sanoo.   

Suomessa on huoltoasemia 2000, joista 200 on pohjavesialueilla. Vanhat huoltoasemat on aikoinaan rakennettu vilkkaiden teiden risteyksiin.

Suojausrakenteen taso?

Etelä-Suomessa on paljon jakeluasemia pohjavesialueella.   

– Kun niiden luvan uudistaminen tulee ajankohtaiseksi, en osaa sanoa, myönnetäänkö lupaa enää. Kyse on pohjavesialueiden pilaantumisen vaarasta, ja keskeinen kysymys on aseman suojausrakenteen taso, selvittää neuvotteleva virkamies Anneli Karjalainen ympäristöministeriöstä.

Hän korostaa, että lupaviranomainen tekee tapauskohtaisen harkinnan jakeluasemien säilyttämisestä pohjavesialueilla. Asemien ympäristöluvat ovat usein kymmenen vuotta voimassa. Sen jälkeen lupa saatetaan tarkistaa.

"Yhtäkkiä toiminta laitonta"

Vantaan ympäristökeskuksen johtava ympäristötarkastaja Saara Juopperi toteaa, että Shell Vantaa Vaaralan raja tuli vastaan pari vuotta sitten.

Ympäristölupaa oli haettava ensimmäistä kertaa vuonna 2013.

– Laki ei kiellä sijoittamasta jakeluasemaa pohjavesialueelle, mutta ympäristönsuojelulaissa on ehdoton pohjaveden pilaamiskielto. Minulla ei ole vielä antaa vastausta siihen, vaarantaako asema pohjavesialueen, Juopperi kertoo.

ST1:n huoltamoiden johtaja Juha Vanninen on suivaantunut.

– Olemme toimineet täysin laillisesti kaavatontilla kymmeniä vuosia. Yhtäkkiä toiminta muuttuu laittomaksi ja meiltä otetaan ympäristölupa pois. Se on oikeustajumme mielestä outoa. Valtio ei mitenkään kompensoi mielensä muutosta, turhautunut Vanninen kertoo.

ST1 on teetättänyt konsultointiyritys FCG:llä ja Turun yliopiston maantieteen laitoksella pohjavesialuetutkimukset Vantaalla.

– Tutkimustemme mukaan Shell Vaaralan osa-alue ei olisi enää pohjavesialuetta. Lupahakemuksemme täyttää ympäristölain mukaiset määräykset, vakuuttaa ST1:n verkostopäällikkö Paula Puotiniemi.

Uudenmaan ely-keskuksen geologi Esko Nylander toivottaa ST1:n teettämät pohjavesitutkimukset tervetulleiksi.

– Mutta selvitykset eivät anna aihetta muuttaa Fazerilan pohjavesialueen rajaa. Pohjavedessä esiintyvät lika-aineet eivät ole peruste sille, että alue poistettaisiin pohjavesiluokituksesta. Tavoitteemme on ollut päästä eroon pohjavesialueen huoltoasemista lupakäsittelyn kautta, Nylander kertoo.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.