Mainos

Vanhanen toivoo kotimaista ilmastosopimusta

Vanhasen mukaan maaseutumainen yhdyskuntarakenne nousee ekologiseksi malliksi tulevaisuudessa.

Pääministeri Matti Vanhanen (kesk.) esittää Suomeen omaa ilmastosopimusta. Vanhasen mielestä uuden hallituksen pitää kutsua energiayhtiöt koolle suunnittelemaan siirtymistä uusiutuviin energiamuotoihin.

Vanhasen mukaan keskusta on valmis ohjaamaan valintoja verotuksella tai syöttötariffeilla, jotta yhtiöt vaihtaisivat öljyn ja kivihiilen bioenergiaan sekä maasta ja merestä saatavaan energiaan.

Pääministeri otti silmätikukseen Helsingin kaupungin, jonka energialaitos tuottaa lähes kaiken energiansa halvoilla fossiilisilla polttoaineilla. Siksi yhtiö tuottaa kolmanneksen liikevaihdostaan voittoa, kun se perii kuluttajilta markkinahintoja.

- Jos kaikki toimisivat samalla tavalla, Suomi saastuttaisi erittäin paljon, Vanhanen paheksui.

Vanhanen puhui energia- ja ilmastoaiheista Vihdissä järjestetyssä tilaisuudessa, jossa hän esiintyi yhdessä vihreiden kansanedustajan Merikukka Forsiuksen kanssa.

Hän uskoi, että maaseutumainen yhdyskuntarakenne nousee vielä ekologiseksi malliksi, kun liikenteessä siirrytään uusiutuvaan energiaan ja tulevaisuudessa ehkä vetyyn.

- Nummelan kaltaiset puutarhakaupungit eivät enää olekaan ekologisia ongelmia vaan ekologisia ratkaisuja. Täällä on jo uusi hakekäyttöinen voimala. Kun liikennekin siirtyy bioon ja kiinteistökohtainen kompostointi kierrättää jätteitä, pienenee ekologinen jalanjälkemme huomattavasti, Vanhanen visioi tulevaisuutta.

Lisäksi nummelalainen asuinympäristö tarjoaa paremmat mahdollisuudet kasvattaa lapset arvostamaan luonnonläheisyyttä, Vanhanen uskoi.

Vanhanen valoi uskoa myös tuulivoimaan ja huomautti, että Saksa kykenee jo tuottamaan viisi prosenttia kaikesta sähköstään tuulella. Se vastaa jo Suomen sähköntarvetta.

- Eikä Saksan pinta-ala ole juuri omaamme suurempi, Vanhanen lisäsi.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.