Vanhanen: Suomi ja Viro voivat yhdessä tehdä paljon Itämeren hyvinvoinnin ja turvallisuuden lisäämiseksi

1:49
Nuorten mielikuvissa Itämeri yhdistyy ensisijaisesti laivamatkailuun – haastattelussa John Nurmisen Säätiön toimitusjohtaja

Eduskunnan puhemies Matti Vanhanen puhui Itämeri-päivässä Tallinnassa Itämeren merkityksestä ja vihreän siirtymän mahdollisuuksista, kertoo eduskunnan viestinnän tiedote.

– Itämeren valuma-alue on erittäin laaja, joten yhteinen meremme joutuu kantamaan monien maiden tuottaman ympäristökuorman, Vanhanen sanoi.

Hän sanoi Suomen ja Viron jo tehneen paljon Itämeren suojelemiseksi, mutta tehtävää riittää edelleen. Vanhanen sanoo sen olevan sekä haaste että mahdollisuus.

– On etumme mukaista, että Suomesta ja Virosta tulee kierto- ja biotalouden kärkimaita. On kyse sitten biokaasun tuottamisesta maitotiloilla tai kankaan tekemisestä muovijätteestä, olen vakuuttunut, että kansojemme taipumus löytää ratkaisuja tiukoissa tilanteissa on meidän kilpailuvalttimme.

Vanhanen ei pidä epärealistisena, että kiihdyttämällä vihreää siirtymää uhkaava energiakriisi voitaisiin selättää.

Uusiutuvan energian tarjoamat mahdollisuudet niin merellä kuin maalla tulee Vanhasen mukaan lunastaa täysimääräisesti.

– Mutta emme pysty löytämään puhtaita ratkaisuja tai suojelemaan Itämerta yksin. Alueellisen ja kansainvälisen yhteistyön tarve ei ole hävinnyt vaan pikemminkin lisääntynyt.

Vanhasen mukaan yhteistyötä ja toimia tarvitaan kaikilla tasoilla ja monilla sektoreilla.

Tallinnassa Vanhasen päivän ohjelmaan Tallinnassa kuului myös kahdenkeskinen tapaaminen sekä Viron pääministeri Kaja Kallaksen että puhemies Rataksen kanssa. Tapaamisissa keskusteltiin muun muassa energiaturvallisuudesta.


Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja