Mainos

Vanhanen: Sarkozy ottaa pian vahvan aseman

Suomalaiset poliitikot ovat kommentoineet Ranskan presidentinvaalit voittaneen Nicolas Sarkozyn voittoa. EU-tutkija Teija Tiilikainen uskoo, että Sarkozyn kannat saattavat lieventyä valinnan varmistuttua.

Pääministeri Matti Vanhanen (kesk.) uskoo Ranskan presidentinvaalien voittajan Nicolas Sarkozyn vakiinnuttavan itselleen nopeasti vahvan aseman. Vanhasen mukaan Sarkozylla on edellytykset asemansa vakiinnuttamiseen, kun maassa pidetään viiden viikon kuluttua parlamenttivaalit.

Vanhanen ei usko, että vaalikampanjointi jättäisi Ranskaan mitään pysyvämpiä jakolinjoja.

- Ranskassa on totuttu värikkääseen kampanjointiin, siinä ei ollut mitään uutta, Vanhanen sanoi.

Vanhanen lähetti samalla onnittelunsa Sarkozylle ja sanoi uskovansa, että Suomen ja Ranskan yhteistyö sujuu yhtä hyvin kuin Jacques Chiracin aikana.

Sarkozy on keskustelussa EU:n perustuslaista edustanut linjaa, että Ranskan kansanäänestyksessä kaksi vuotta sitten hylätty perustuslaki pitäisi karsia minimiinsä, jotta Ranskassa ei tarvitsisi äänestää uudelleen. Vanhanen sanoi uskovansa, että neuvotteluvaraa on vielä.

EU-maiden johtajat käsittelevät perustuslain tulevaisuutta kesäkuussa. Vanhanen muistuttaa, että päätösten pitää olla yksimielisiä. Hän uskoo, että tilaa neuvottelulle vielä löytyy.

- Siellä on mukana 26 muutakin maata, Vanhanen muistutti.

Suomi pitää edelleen kiinni siitä, että perustuslaki pitäisi hyväksyä mahdollisimman vähäisin muutoksin.

Kanerva: Sarkozyn voitto hidastaa EU:n laajentumista

Ilkka Kanerva

Ulkoministeri Ilkka Kanerva (kok.) arvioi, että Nicolas Sarkozyn voitto merkitsee sitä, että EU:n perustuslaista jää jäljelle vain pienin yhteinen nimittäjä. Kanervan mielestä Sarkozyn kanta johtaa tähän.

-Tämä kidutusnäytelmä päättyy kyynisen realismin voittoon, Kanerva sanoo.

Sarkozyn linjaukset johtavat Kanervan arvion mukaan todennäköisesti myös siihen, että EU:n laajentumisessa ei nähdä kovin nopeaa etenemistä. Sarkozy on suhtautunut hyvin kriittisesti Turkin EU-jäsenyyteen.

Kanerva näki Sarkozyn voitossa rohkaisevia piirteitä ja hän uskoi, että uusi presidentti pitää Euroopan kilpailukyvyn parantamista tärkeänä tehtävänä samoin kuin transatlanttisten suhteiden parantamista. Samalla Ranska kuitenkin pysyy Ranskana.

- Gaullistinen perinne jatkuu, Kanerva ennustaa.

Ari Vatanen: Sarkozy tuo muutosta

Europarlamentaarikko Ari Vatanen

Ranskan EU-parlamentaarikon Ari Vatasen mukaan Nicolas Sarkozy tuo voittaessaan Ranskalle kauan kaivattuja uudistuksia. Sarkozyn UMP-puoluetta edustava Vatanen osallistui Sarkozyn vaalivalvojaisiin Pariisissa.

- Sarkozy jakaa mielipiteitä, koska hän edustaa muutosta. Hänellä on kuitenkin kansan hiljaisen enemmistön tuki. Se näkyi jo hänen ensimmäisen kierroksen kannatusluvuistaan, Vatanen luonnehti.

Vatasen mukaan Sarkozy ei ole ehdokkaana täydellinen, mutta selvästi parempi vaihtoehto kuin sosialistit, jotka Ranskassa eivät ole kyenneet uudistumaan. Vatanen luonnehtii Sarkozya pragmaattiseksi.

- Valitettavasti Ranskassa sosialistit eivät ole sama asia kuin esimerkiksi Tony Blair Britanniassa tai sosiaalidemokraatit Suomessa, Vatanen kommentoi.

EU-tutkija: Ranskan uusi EU-linja vielä epäselvä

Teija Tiilikainen, tutkimusjohtaja. Helsingin yliopisto

Ranskan uuden presidentin Nicolas Sarkozyn EU-politiikka on vielä epäselvä, arvioi Helsingin yliopiston Eurooppa-tutkimuksen verkoston johtaja Teija Tiilikainen.

Hänen mukaansa Sarkozy suhtautui EU:hun vaalikampanjan aikana melko penseästi.

- Hän ei toistaiseksi ole ollut kovin EU-myönteinen. Lisäksi Eurooppa-kysymykset saivat hyvin vähän tilaa vaalikampanjassa, Tiilikainen arvioi.

Kampanjassa Sarkozy syytti EU:ta monista asioista ja vaati muun muassa Euroopan keskuspankin tiukempaa poliittista kontrollia. Tiilikainen odottaa sävyn kuitenkin muuttuvan vaalien jälkeen.

Sarkozyn voitto tarjoaa Tiilikaisen mukaan mahdollisuuksia Saksan ja Ranskan yhteistyöhön, koska Saksan liittokansleri Angela Merkel on myös oikeistolainen. Hän muistuttaa, että sekä Merkel että Sarkozy ovat painottaneet yhteistyötä Yhdysvaltojen kanssa. Molemmat myös vastustavat Turkin jäsenyyttä.

Aamun Huomenta Suomessa vieraillut Tiilikainen uskoo, että Sarkozy luo itselleen uuden profiilin.

- Ranska on suuri jäsenmaa Euroopan Unionissa. Se haluaa pitää korkeaa profiilia ja ottaa johtoroolin ja uskon kyllä että Sarkozystä on sen johtoroolin ottajaksi. Eli kyllä tässä nyt sitten nähdään tällaisen Ranskan uudistetun Eurooppa-politiikan rakentaminen varmaan lähiviikkoina, hän totesi.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.