Vanhanen omakustannekirjassaan: Nato on Suomelle vaihtoehto

Keskustan eduskuntaryhmän puheenjohtajan Matti Vanhasen mukaan Nato-jäsenyyden hakeminen on Suomelle aito vaihtoehto, jos tilanne Itämeren alueella vain kärjistyy.

Tänään julkaistussa omakustannekirjassaan Vanhanen toivoo Venäjän ymmärtävän, että sen toiminta muuttaa suomalaisten suhtautumistapaa.  
– Jos lähialueemme vakaus järkkyy Venäjän toimesta, kääntyy viisari täällä - ei Venäjän, vaan Naton suuntaan. Viimeisten vuosien politiikalla muualla Euroopassa Venäjä on laittanut liikkeelle pallon, joka pyörii, Vanhanen kirjoittaa.  

Vanhasen kantana kuitenkin on, että Suomen ja Ruotsin pitäisi pysyä sotilasliiton ulkopuolella, koska sillä tuettaisiin lähialueen vakautta ja ennakoitavuutta.  

Vakauden voi saavuttaa Vanhasen mukaan joko keskinäisellä luottamuksella tai voimatasapainolla. Nämä ovat hänen mukaansa vaihtoehdot myös silloin, kun Suomessa puhutaan turvallisuuspolitiikan peruslinjasta.  

– Moni Suomessa miettii, mitä Venäjä saa ympäristössään tehdä, ennen kuin se johtaa meillä johtopäätökseen, että luottamus ei enää riitä. Se raja on tarkka kuin veteen piirretty, ja tulkitsijalla on nyt oltava kärsivällisyyttä.  

Hallitus valmistelee parasta aikaa ulko- ja turvallisuuspoliittista selontekoa, joka on tarkoitus antaa eduskunnalle kevätkaudella. Samalla nelihenkinen asiantuntijaryhmä tekee arvion siitä, minkälaisia vaikutuksia Suomen Nato-jäsenyydellä olisi.  
  

Lue myös:

    Uusimmat