Mainos

Vanhanen: Keskusta ja SDP kamppailevat maan johtajuudesta

Keskustan puheenjohtaja, pääministeri Matti Vanhanen ei suostu paljastamaan, mikä puolue olisi keskustalle mieluisin hallituskumppani.

Keskustan puheenjohtaja, pääministeri Matti Vanhanen tavoittelee pääministerin paikkaa korostamalla nykyhallituksen menestystekijöistä. Hän korosti Ylen Lauantaiseurassa kuluneen vaalikauden olleen aikaa, jolloin tehtiin dynaamisia päätöksiä. Seuraavaltakin hallitukselta hän vaatii, että siitä, mitä luvataan, pidetään kiinni neljän seuraavan vuoden ajan.

Hallituksella pitäisi Vanhasen mielestä olla riittävän vahva tuki eduskunnassa ollakseen toimintakykyinen. Sopiva määrä voisi olla 120 edustajaa. Liian laaja taustalla oleva ryhmä ei saisi kuitenkaan olla.

Vanhanen ei suostunut mitenkään paljastamaan, kumpi kahdesta muusta suuresta puolueesta olisi mieluisin hallituskumppani. Hän kehui, että hänellä on yhteistyösuhteita joka suuntaan. Hän kuitenkin arveli, että kamppailu maan johtajuudesta käydään keskustan ja SDP:n kesken.

Viime aikoina on julkisuudessa keskusteltu ulkopoliittisen päätöksenteon mahdollisesta muuttamisesta. Vanhanen muistutti, että Suomessa on varsin tuore perustuslaki, joten mitään suoraa tarvetta muutokseen ei ole. Tulevan vaalikauden aikana voitaisiin kuitenkin tehdä analyysiä ulkopoliittisen päätöksenteon toimivuudesta, ja johtopäätösten aika olisi myöhemmin. Joka tapauksessa hänellä ei ole mielessään mitään, mitä pitäisi muuttaa.

Ei Natoon

Vanhasella on selkeä kanta Suomen mahdolliseen jäsenyyteen sotilasliitto Natossa. Hän sanoi olevansa varma, että kun seuraava turvallisuus- ja puolustuspoliittinen selonteko laaditaan, se ei sisällä Suomen hakemusta Natoon. Tosin hän muistutti, että kyse on poliittisesta ratkaisusta.

Vanhanen ilmoitti myös kannattavansa sitä, että EU- ja Eta-maiden ulkopuolelta tuleville korkeakouluopiskelijoille määrättäisiin lukukausimaksut. Hänen mielestään suomalaista kovaa koulutusosaamista pitäisi päästä myymään. Suomi voisi jopa perustaa korkeakoulujen filiaaleja eli toimipisteitä ulkomaille.

Kehitysmaiden opiskelijoille tulisi Vanhasen mielestä luonnollisesti luoda stipendijärjestelmä, jos lukukausimaksut otetaan käyttöön. Hänestä on kuitenkin turha pelätä, että lukukausimaksut laajenisivat koskemaan suomalaisia opiskelijoita.

Ohjelmassa käsiteltiin lyhyesti myös rypälepommikysymystä. Vanhanen on valmis hyväksymään sellaisen puolustusjärjestelmän, jossa maastoon ei jää räjähtämättömiä räjähteitä. Vielä tätä järjestelmää ei ole keksitty. Suomen on määrä luopua jalkaväkimiinoista vuoteen 2016 mennessä.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.